Demokratin i fokus på danska Grundlagsdagen

Danska flaggan

Danska flaggan Bilden lånad från dansbandsproffessorn.se

Den 5 juni är det ”Grundlovsdagen” i Danmark. Efter att Danmark varit ockuperat av tyskarna från den 9 april 1940 blev Danmark fritt den 5 maj 1945. Den 5 juni utsågs därför till Danmarks grundlagsdag. Det är inte en officiell helgdag men många danskar är lediga halva eller hela dagen och många butiker stängda.

Danmarks grundlagsdag firas till minne av Danmarks första grundlag, som undertecknades den 5 juni 1849. Varje år firas dagen med att olika politiker håller tal runt om i landet, då dagen ofta också ses som ett firande av den danska demokratin.

Talen handlar ofta om grundläggande demokratiska principer och aktuella politiska problem. Samma dag är det Fars Dag i Denmark. Eftersom Danmark inte har någon nationaldag är Grundlovsdagen det närmaste man kommer.

Danska smörrebröd är aldrig fel och en dag som denna kanske de passar alldeles utmärkt att fira dagen med. Här är ett par smarriga förslag på smörrebröd.

Källor:
Danmarks officiella hemsida/danska traditioner
Wikipedia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *