Grapefruktsallad med avocado

Grapefrukten är mycket kalorifattig, men rik på mineraler och en halv grapefrukt innehåller hela dagsbehovet av C-vitamin. Den har sin egen temadag den 25 februari. Namnet grapefrukt kommer från engelskans grape som betyder druva. Grapefrukterna växer nämligen i klasar på omkring fem meter höga träd.

Grapefrukten är väldigt nyttig, men det finns mediciner som denna citrusfrukt inte passar ihop med. De mediciner det framför allt gäller är bland annat så kallade kalciumflödeshämmare som används mot högt blodtryck, vissa kolesterolsänkande mediciner, vissa mediciner mot svampinfektion och läkemedel mot hiv/aids, förklarar Anders Hernborg, läkare, specialist i allmänmedicin, på Vårdguiden 1177.se.

Grapefruktträd Foto från Wikipedia

Grapefruktträd
Foto från Wikipedia

Här förmedlar vi ett recept på grapefruktsallad med avokado som vi hittade i Vår kokbok, utgiven av Kooperativa förbundets provkök. Salladen kan passa som förrätt på grapefruktens dag den 25 februari till exempel.

Ingredienser för 4 portioner:
1 grapefrukt
2 mogna avokador

Gör så här:
Skala och skär grapefrukten i hinnfira klyftor. Till sallader och efterrätter bör apelsiner och grapefrukt skäras i hinnfria klyftor. Utan hinnor blir frukten lättare att äta och inte heller besk i smaken. Skala först med vågtandad kniv så att allt det vita kommer bort. Håll sedan den skalade frukten över en skål och skär loss varje klyfta tätt intill hinnorna. Krama också ur den saft som finns kvar i hinnorna. Lägg klyftorna i skålen. Klyv och kärna ur avocadofrukterna. Tag ur fruktköttet med en sked och skär det i tärningar. Blanda ner avocadotärningarna. Servera salladen som entrérätt, gärna i avocadoskalen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *