Karneval först – fasta sen

Karneval är en stor årligen återkommande festival som firas stort på många håll i den katolska världen före påskfastan. Människor klär ut sig, dansar, äter och festar före den 40 dagar långa fastan som avslutas till påsk.

Karnevalsmasker i Venedig Foto: Victor Maino-Folin

Karnevalsmasker i Venedig
Foto: Victor Maino-Folin

I Tyskland och Nederländerna är siffran 11 speciellt förknippad med karneval. I de länderna öppnar karnevalssäsongen den 11/11 klockan 11.11. Den kanske mest berömda karnevalen är den i Rio de Janeiro i Brasilien. I Europa hör karnevalen i Venedig till de största och mest kända med sina traditionella dräkter och masker.

Karnevalståg i Tyskland

Karnevalståg i Köln i Tyskland
Foto från Wikipedia

I Tyskland arrangeras karnevalståg i många städer, framför allt kring Rhen, under Fastnacht eller Fasching som karnevalen kallas där.

Även i Frankrike hålls spektakulära karnevalsfiranden. Där kallas firandet också för Mardi Gras, fet tisdag. Därifrån kommer Mardi Gras-firandet i New Orleans i USA.

I Spanien och Portugal firas också karneval stort. Därifrån har traditionen spridit sig till Sydamerika. Listan på länder och platser där firandet pågår kan göras lång och gå som ett pärlband över Europa, Nord- och Centralamerika med Karibien, Sydamerika, Asien och Afrika.

Traditionerna skiljer sig från plats till plats, men generellt ingår musik, maskerader och gatufester. I karnevalstågen, paraderna, ingår ofta vagnar med figurer och scenerier som driver med företeelser i samhället. I och med fettisdagen inleds fastan som pågår fram till påsk och festandet är slut för denna gång.

Mardi Gras i New Orleans Bild från Wikipedia

Mardi Gras i New Orleans
Bild från Wikipedia

Vad äter man under karnevalen då?
I Tyskland, där jag har en del av mina rötter, äter man gärna fet och kaloririk mat när det är karneval och man festar flera dagar i rad. Det finns flera orsaker till det, en är att den som festar mycket och dricker alkohol behöver ha bra, rejäl mat i magen för att stå sig. En annan är traditioner från den tiden då det inte fanns kylskål och mat som kött, smör och ägg måste ätas upp före den 40 dagar långa fastan som avslutas vid påsk. Det passar också ihop med påståendet att ordet karneval skulle komma från latinets carne vale som betyder ”kött” och ”avsked”, även om ordets ursprung inte är helt klarlagt.

Varje region i Tyskland har sin typiska karnevalsmat. I Köln äter man gärna en klassisk Sauerbraten (en stek marinerad i syrlig marinad) eller Bondbönor med fläsk. En surkålsgryta med fläsk, lök, äppelbitar och kassler eller korv blandat med stompad potatis är också vanligt.

Grillat till karneval Foto från Wikipedia

Grillat till karneval
Foto från Wikipedia

I delstaten Baden-Württemberg äts flera tusen svarta korvar med brötchen. Även i området kring Mainz är ”Weck, Worscht och Woi ” (brötchen, korv och vin) den viktigaste karnevalskosten enligt Mainzer Fastnacht – ABC, ett uppslagsverk för karnevalstraditioner.

Salta och sura livsmedel har inte för inte sin givna plats som i karnevalsmat, berättar Antje Gahl, nutritionist vid den tyska näringslivsorganisationen DGE i Bonn för tidningen Frankfurter Rundschau. När man dricker alkohol förlorar kroppen viktiga mineraler och den salta och sura kosten jämnar ut mineralförlusten. Det är därför som kroppen signalerar aptit på rejäl mat såsom surkål, stuvningar eller inlagda grönsaker, förklarar hon.

Karnevalsmunkar och kringlor. Foto från Wikimedia Commons

Karnevalsmunkar och kringlor.
Foto från Wikimedia Commons

Även sött faller karnevalsfiraren på läppen. Det får gärna vara söta friterade bakverk som munkar fyllda med sylt, och glaserade eller oglaserade donuts.

Förutom att man förr i tiden behövde äta upp en del mat före fastan ligger fet och oljig mat kvar längre i magen vilket gör att alkoholen kommer in i blodomloppet långsammare, vilket också kan vara en fördel.

Här förmedlar vi ett recept på Sauerkraut, potatisstomp och Bratwurst – perfekt karnevalsmat.  Friterade krabbeln är söta och feta och är traditionella karnevalsbakverk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *