Spagetti Carbonara

Carbonara är en pastafavorit från det italienska köket. Pasta alla carbonara betyder kolarhustruns pasta och syftar på svartpepparn på toppen som liknar kol. Rätten består främst av pancetta, annat sidfläsk eller bacon, äggula, parmesan och svartpeppar. Grädde är en vanlig ingrediens i många delar av världen. Ibland används lök, vitlök eller gul lök. Receptet nedan är hur vi gör det hemma hos oss – kanske på internationella bacondagen som infaller lördagen före Labour day i USA som i sin tur infaller första måndagen i september.

Spaghetti Carbonara lär ska ha fått sitt genombrott efter andra världskriget. Amerikanska trupper stationerade i Italien hade med sig ägg och bacon. Italienarna lagade då Spaghetti Carbonara och amerikanerna gillade det. De amerikanska trupperna åkte sedan hem till USA där rätten spred sig fort, berättar Wikipedia

Spagetti Carbonara Foto: Caroline Maino

Spagetti Carbonara
Foto: Caroline Maino

Ingredienser för 4 personer:
Spagetti för 4 personer
150 g bacon
3 dl grädde
3 äggulor
Grovmalen svartpeppar

Gör så här:
1. Skär eller klipp bacon i centimeterstora bitar och stek i sitt eget fett i stekpanna. Låt baconbitarna torka på hushållspapper.
2. Koka spagettin enligt anvisningen på paketet.
3. Blanda äggulor och grädde i en bunke. Blanda i nymalen svartpeppar.
4. Blanda på mycket svag värme ihop ägg och grädd-smeten med den färdigkokta spagettin i kastrullen. Se upp så att det inte blir för varmt – då skär sig ägg och grädde.
5. Strö över den stekta baconen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *