Högtider att uppmärksamma från 16 till 26 november

Hipp hurra för Kultursmakarna som fyller fem år i dag den 16 november – just på Internationella dagen för tolerans! Det passar ju bra eftersom vi bygger broar mellan människor från olika kulturer med hjälp av grytorna. Vår kalender är basen när vi dukar upp det mångkulturella matåret. Under dessa fem år har vi publicerat över 200 nyhetsbrev, fler än 1350 artiklar och cirka 600 recept. Vi har även arrangerat ett stort antal träffar med språkträning och matlagning och trevliga middagar. Vi fortsätter vår mission och hoppas att många låter sig inspireras av Vår kalender” – kika gärna i den. Och vill du bidra med recept eller texter eller idéer är du varmt välkommen! Hör av dig – skicka ett mejl till info@kultursmakarna.se.

Hipp hurra för Kultursmakarna som fyller fem år den 16 november.
Foto: Caroline Maino

 

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 16 november
– Internationella dagen för tolerans* (FN)
– den Mångkulturella matdagen*, instiftad av Kultursmakarna. Kultursmakarna uppmanat alla att bygga extra många broar mellan grytorna just den dagen. Först ut att uppmärksamma dagen är Lemshaga akademi som ägnade skoldagen 2015 åt mångkultur. Skolköket lagade kenyansk kokoskyckling dagen till ära. ”Maten var jättegod” hördes hela tiden av såväl barn som vuxna. Vi på Kultursmakarna som instiftat dagen är stolta och glada. Läs mer om svensk mat med mångkulturella rötter.


Lördag 17 november
Napoleonbakelsens dag*. Denna bakelse med över 360-åriga anor är oftast en variant av smördegsbakverket Mille-feuille vilket är franska och betyder ungefär ”tusen blad”. Den svenska varianten lär ska ha skapats av Johan Brokvist som gesällprov i Österrike i mitten av 1800-talet. Johan Broqvist startade 1876 konditoriet Broqvist konditori i Växjö som nu drivs av ättlingar i femte generationen till honom.


Söndag 18 november
Lettlands nationaldag – (firar utropandet av republiken, 1918). I kokboken ”Mor lärde mig” finns bland annat recept på piroger och saffranskringlor som finns med vid varje lettisk högtid – inte minst nationaldagen.
Omans nationaldag (firar Sultanens födelsedag, 1940)
– Benbuljongens dag*


Måndag 19 november
Monacos nationaldag (firar Furst Albert II av Monaco). I Monaco äter man gärna skaldjur. Vi förmedlar ett recept på en vällagad Bouillabaisse med rouille och en förrätt med skaldjurssallad.
– Internationella mansdagen* firas årligen sedan 1999. Dagen avser att fokusera på pojkars och mäns hälsa, förbättrade relationer och ökad jämställdhet mellan könen, samt lyfta fram positiva manliga förebilder. Här förmedlar vi kockarna Tobias Bentleys och Henrik Forsells recept på Gårdskyckling ”Coq au vin” med rödvin, smålök och champinjoner – kanske något att fira dagen med.
– Världsdagen mot barnmisshandel* (FN)
– Världstoalettdagen (FN) – Nästan var tredje människa på jorden saknar en toalett att gå till. Toaletter är varken skämmigt eller löjligt utan en nödvändig förutsättning för människors överlevnad, hälsa, utbildning och utveckling, skriver Mångkulturella almanackan.


Tisdag 20 november
– Barnkonventionens dag*, (FN) – Så här skrev vi när barnkonventionen fyllde 25 år 2014.
– Barnens rättigheters dag (Finland)
– Krigsbarnens dag (Riksförbundet Finska krigsbarn)


Onsdag 21 november
– Guds moders tempelgång* (ortodoxa katoliker). Firas till minne av när Maria som barn fördes till Jerusalems tempel där hon mottogs av översteprästen Sackarias och bars in i templets allra heligaste del. Hon stannade i templet till sitt tolfte levnadsår. (se även 4 december), berättar Multireligiös almanacka. Läs mer om högtiden här.


Torsdag 22 November
Libanons nationaldag (firar självständighetsdagen, 1943). Kibbeh anses vara Libanons nationalrätt. Vi förmedlar ett recept på grillade biffar med youghurtsallad från Middle Eastern Cookery plus två recept från sajten Matkultur, ett där kibbehn är bollar och ett där kibbehn görs i ugn.
Wienerbrödets dag*. Enligt en berättelse var det en bagarlärlings misstag på 1800-talet som ledde till att det frasiga bakverket som älskas på många håll i världen kom till. Baka med smör eller margarin – och håll ingredienserna kalla.
– Thanksgiving (USA). Läs mer om vad svenska Diana som bor i Los Angeles gör på Thanksgiving och laga hennes eget recept på kalkon och gratineras sötpotatis med hemlagad tranbärssås och trattkantarellsås.


Fredag 23 november
– Sankt Clements dag*
– Guru Nanaks födelsedag. (sikher) Guru Nanak var sikhernas grundare och första guru. Hans födelsedag är en glad fest som traditionellt firas med processioner på gatorna. Högtiden föregås av att man turas om att läsa ur den heliga boken Guru Granth Sahib från början till slut, berättar Multireligiös almanacka.
Loi Krathong (buddhister i Thailand) – En thailändsk festival som firas vid fullmåne i den tolfte månaden i den thailändska månkalendern. Den firas genom att vackert dekorerade ”kronor” av palmblad sätts ut i åar och floder. Kronorna eller krathongerna är tända ljus i sig som lyser upp i natten. Under Loi Krathong är det också populärt med skönhetstävlingar till minne av den mytologiska drottningen Nopphamat, berättar Multireligiös almanacka.
– Black Friday – traditionellt början på julhandeln i USA eftersom det är en klämdag efter Thanksgiving.


Lördag 24 november
Guru Tegh Bahadurs martyrdag (sihker). Den nionde gurun, Tegh Bahadur, torterades till döds offentligt, eftersom han predikade religionsfrihet. Han offrade sitt liv för att människor av andra religioner skulle få rätt att utöva sin egen tro. Dagen firas som en seger för religionsfrihet och kampen mot orättvisor.
En köpfri dag – (Buy Nothing Day) infaller sista lördagen i november världen över. En köpfri dag är en internationell kampanj som syftar till att väcka medvetenhet om konsumtionsmönster samt att visa på att det finns alternativ till att hela tiden köpa nytt. Du deltar solidariskt genom att du under dagen 24 timmar inte köper någonting.


Söndag 25 november
Bosnien och Hercegovinas nationaldag – (firar Författningsdagen, 1943). Här berättar Jadranka Jesic lite om mat och firande på Balkan.
Surinams nationaldag – (firar självständighet från Nederländerna 1975). Pom är festrätten nummer ett i Surinam.
– Internationella dagen för bekämpning av våld mot kvinnor* (FN)
Mawlid-al-nabi – Profetens födelsedag (muslimer). Vid denna muslimska högtid firas profeten Muhammeds födelsedag. Dagen firas på olika sätt i olika länder. Det är vanligt att man läser om Muhammeds liv, sjunger och läser dikter till hans ära. Firas fem dagar senare av shiamuslimer. Mawlid är även en beteckningen av firandet av andra, i islam, viktiga personers födelse. Det är även benämningen på de hyllningsdikter som skrivits om detta. Mawlid är numera i de flesta muslimska länder en nationell helgdag där bön förrättas i huvudstädernas centrala moské i närvaro av ländernas ledare och regeringar. Firandet börjar vid solnedgången kvällen innan.
Mors dag i Ryssland, firas sista söndagen i november.


Måndag 26 november
– Världsdagen mot Foie gras.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *