Krabba på Kambodjas nyår

Det kambodjanska nyåret heter Chaul Chnam Thmey på khmer, som är Kambodjas officiella språk, och betyder “gå in i det nya året”. Under tre dagar firar man in det nya året. I Kambodja är det khmeriska nyåret årets största fest. Alla är lediga och firar tillsammans med familj och vänner. 

Det är vanligt att familjerna samlas i sina hembyar för att gå i tempel på morgonen, äta gemensam lunch i khmer-stil och leka lekar. Andra dagen kan innehålla en familjeutflykt med lekar och krabba till lunch.

Tredje dagen kan till exempel ägnas åt besök i tempel för visa respekt för sina avlidna släktingar.

Nyårsdagarna inträffar varje år i mitten av april, vanligtvis någon gång runt 13-14 april, det exakta datumet beräknas med hjälp av Moha Sangkran, ett urgammalt horoskop. Nyårsfestivalen sammanfaller med slutet av skördesäsongen. Regnsäsongen är på ingång och hela landet är förberett för stor fest.

Om man besöker Kambodja under nyårsfestivalen så förväntar man sig kanske att detta ska vara en sorts vattenfestival, där folk gå omkring med hinkar fulla med vatten, redo att hälla över första bästa förbipasserande. Detta är nämligen ett välkänt inslag under de flesta Sydostasiatiska nyårsfestivaler, dock inte i Kambodja. I turistsammanhang kallar man ofta Kambodjas nyår för vattenfestival, men det är enbart för att Kambodja nyårsfestival är så lik sina grannländers nyårsfestivaler på så många andra sätt. Visst finns det inslag av vatten för att rena sig från sina synder även under det Kambodjanska nyåret, men inte genom att man leker vilda vattenlekar på gatorna.

En krabba till lunch Foto: Hans Hillewaert

En krabba till lunch
Foto: Hans Hillewaert

Krabban har en central plats i nyårsfirandet. Kultursmakarna tipsar därför om ett recept som innehåller krabba, nämligen vårrullar med krabba.

I Kambodja är mat alltid inkluderad i festligheter och en särskild nyårsrätt är kralan. Kralan är en söt kaka baserad på ris, bönor, riven kokos och kokosmjölk som rostas långsamt i ett bamburör.

Källa: Songkran.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *