Högtider att uppmärksamma från 13 till 23 oktober

Gott nytt år – ja det är dags igen för ett av de omkring 40 nyår vi kan fira under året. Denna gång är det dags för Diwali, ljusfestivalen tillika nyårsfest. En enda nationaldag finns att uppmärksamma de närmsta tio dagarna, men istället desto fler matrelaterade dagar. Dessutom finns ett antal religiösa högtider. Kika i ”Vår kalender” och låt dig inspireras.

 

Räkor till räkmackans dag. Foto Caroline Maino

 

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 13 oktober
Simchat Tora – torafesten (judar). Högtiden hålls för att fira att man fullbordat Toracykeln, det vill säga läst det sista avsnittet ur Femte Moseboken. Redan samma dag början man läsningen på nytt med första avsnittet ur Första Moseboken. Torahrullarna bärs sju varv runt synagogan under sång och dans. Man firar att man fått torah med presenter, dans och godis. Judiska högtider inleds alltid kvällen före utsatt datum.
– Äggets dag – dagen infaller andra fredagen i oktober. Gör en traditionell bohuslänsk äggost för att fira dagen.


Lördag 14 oktober
– Räkmackans dag – Gör en räckmacka med majonnäs om du vill fira dagen.
Mors dag i  Vitryssland
– Musikens dag – dagen infaller andra lördagen i oktober.


Söndag 15 oktober
– Fetaostens dag* – fira med fetaost- och vattenmelontorn
– Vita käppens dag* – dagen uppmärksammar situationen för personer med synnedsättning extra runt om i världen. De flesta synskadade använder vit käpp som en signal om att de har dålig syn och att övriga behöver visa hänsyn.
– Mors dag i Argentina , Dia de la Madre, firas tredje söndagen i oktober.


Måndag 16 oktober
– Världslivsmedelsdagen* (FAO)


Tisdag 17 oktober
– Internationella dagen för utrotande av fattigdom (FN).


Onsdag 18 oktober
– Chokladmuffins dag Här förmedlar vi ett recept från TastelineChokladmuffins med chokladbitar – som kan passa bra till Chokladmuffinsens dag.


Torsdag 19 oktober
– Bandi divas – (sikher). Firas till minne av den sjätte gurun, Guru Hargobind, som skulle befrias från fängelset men vägrade att gå om inte hans femtiotvå hinduiska medfångar också släpptes. Ljus tänds för att välkomna den frisläppta gurun och man bjuder varandra på sötsaker, berättar Multireligiös almanacka.
Diwali, ljusfestivalen tillika nyårsfest, firas i Indien av hinduer, sikher och jainister. Pumpahalwa är en mycket populär indisk sötsak som är vanlig vid speciella tillfällen, till exempel när Diwali.
Grynkorvens dag, infaller tredje torsdagen i oktober
Måltidens dag, infaller tredje torsdagen i oktober. Välj en svensk klassiker på Måltidens dag. Här delar Linda Nilsson med sig av sitt recept på slottsstek med gräddsås, gelé, inlagd gurka och kokt potatis.


Fredag 20 oktober
– Kvinnodagen (Vietnam) – Vietnamesiska kvinnodagen är en dag då samhället visar sin kärlek och respekt till de vietnamesiska kvinnorna. På denna dag får vietnamesiska kvinnor rosor, vykort och hälsningar. För att minnas att det Vietnamesiska kvinnoförbundet inrättades den 20 oktober 1930 instiftades denna dag, berättar sajten VietnamWiki.Net.
– Guru Granth Sahib-dagen (sikher). Sikhernas heliga skrift ses som sikhernas guru eller andliga ledare och kallas Adi Granth eller Guru Granth Sahib. Därför behandlas Guru Granth Sahib som en levande människa som väcks varje morgon och läggs till vila varje kväll i en himmelssäng, berättar Multireligiösa almanackan. Texten färdigställdes och installerades i det Gyllene templet i Amritsar, Indien, den 1 september år 1604. Årsdagen av att boken färdigställdes har firats i över 400 år av sikher världen runt, bland annat med langar, vegetarisk mat som fritt erbjuds alla tempelbesökare.
– Bábs födelse (bahá´íer)


Lördag 21 oktober


Söndag 22 oktober
– Internationella stamningsdagen* (ISAD)


Måndag 23 oktober
Ungerns nationaldag, den tredje vid sidan av 15 mars och 20 augusti. Ungerns nationalrätt gulasch ska egentligen vara den krämiga rätten i mörkröd sås Pölköt. Som dessert kan Gundels Palacsinta – förnäma pannkakor från Ungern passa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *