Högtider att uppmärksamma från 18 till 28 augusti

Sommaren är snart slut, skolorna börjar sina höstterminer, semesterdagar blir jobbdito för många – vardagslunken återkommer efter sommaren helt enkelt. En härlig höst väntar med dagar att uppmärksamma – och ofta kan maträtter förknippas med festligheterna. Vi fortsätter på vår mission är att inspirera till att bygga broar mellan grytorna och öka intresset för alla möjliga kulturer. Välkommen till det första nyhetsbrevet efter sommaruppehållet från Kultursmakarna!

 

Honungens dag den 20 augusti kan firas med denna färska tomatsås till pasta. Foto: Caroline Maino

Honungens dag den 20 augusti kan firas med denna färska tomatsås till pasta.
Foto: Caroline Maino

 

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 18 augusti
– Internationella dagen för humanitärt arbete* (FN)
– Kristi förklaringsdag, (ortodox, enligt julianska kalendern ). Den här dagen påminner om hur Jesus förvandlades inför sina lärjungars ögon. Han omgavs av ett vitt ljussken och lärjungarna förstod att han var Gud. (se även 6 aug).


Lördag 19 augusti
Afghanistans nationaldag* – firar självständighet från Storbritannien 1919. Qabili palau är Afghanistans nationalrätt.


Söndag 20 augusti
Ungerns andra nationaldag*, vid sidan av 15 mars och 23 oktober /Sankt Stefans dag, Ungern. Ungerns nationalrätt gulasch ska egentligen vara den krämiga rätten i mörkröd sås Pölköt. Som dessert kan Gundels Palacsinta – förnäma pannkakor från Ungern passa.
Honungens Dag*


Måndag 21 augusti  


Tisdag 22 augusti
– Rötmånaden slutar (Sverige)


Onsdag 23 augusti
– Internationella dagen till minne av slaveriet och dess avskaffande* (FN/UNESCO)
Köttbullens dag* – Sverige har inte någon officiell nationalrätt. Men det finns några rätter som kan aspirera på titeln, bland andra smörgåsbord, smörgåstårta, surströmming, ärtsoppa och kroppkakor – och förstås köttbullar. Det finns väl lika många köttbullsrecept som det finns köttbullstrillare i landet. Vi brukar göra så här – ungefär.


Torsdag 24 augusti
 
Ukrainas nationaldag* – firar självständighet från Sovjetunionen 1991


Fredag 25 augusti
Uruguays nationaldag*
Ganesha Chaturthi – Guden Ganeshas närvaro (hinduer). Ganesha är son till gudarna Shiva och Parvati och är känd som guden med elefanthuvudet. Han symboliserar undanröjandet av hinder och problem och festivalen till hans ära pågår i tio dagar. I hemmen brukar man smycka en färstarkt målad Ganesha statyett berättar Multireligiösa almanackan. Sötsaken Modak är Ganeshas favorit, det vill säga ett måste vid firandet. Här förmedlar vi ett recept på Modak.


Lördag 26 augusti
Hamburgerdagen firas denna dag i Storbritannien. Den 28 maj högtidlighålls dagen i USA, Australien och Sverige. Här berättar vi lite historia och förmedlar ett recept.
– Lyskväll (Sverige, Finland)
– Samisk flaggdag. Denna dag hölls det första sametinget i Sverige 1993. Den som vill fira denna dag kan till exempel laga Renkalvytterfilé med grönsås, broccoli och kålrotsrulle med mandelpotatis  eller Suovas med svamp och grädde. Eller vill du anta utmaningen att göra blodpannkakor med stekt bacon och rårörda lingon? Tricket är att få tag i renblod.
– Jämställdhetsdagen*


Söndag 27 augusti
Moldaviens nationaldag* – firar självständighet från Sovjetunionen 1991.
– Guds moders insomnande (ortodoxa)*. Denna dag högtidlighåller ortodoxa som följer den julianska kalendern minnet av Marias avsomnande och att hon bars upp av sin son till himlen. Ortodoxa kyrkan avvisar dock läran om ”den obefläckade avlelsen”. (se även 15 augusti).
– Raoul Wallenbergs dag för civilkurage och medmänsklighet*
– Karneval i Notting Hill – När det är karneval i Notting Hill i västra London fylls gatorna av människor i färggranna kläder dansande till calypsomusik. Alla är inbjudna. ”The Notting Hill Carnival” är Europas största gatufest. Gör en kyckling jerk-style som i Karibien och en dessert med glaserad ananas med lime, muscovsdoråsocker och kokosglass Infaller under augusti, för exakt datum se här.


Måndag 28 augusti
– Marie himmelsfärd*, (ortodoxa, julianska kalendern). För katoliker är Maria en viktig förebild och många katoliker vänder sig till just henne med sina bönder. Att Maria är viktig märks också på det faktum att både kvinnor och män kan få Maria som dopnamn. Till skillnad från andra människor föddes Maria utan att vara befläckad av arvssynden. Därför kunde hon direkt efter döden upptas till himlen, berättar Multireligiösa almanackan och Multikulturella almanackan.
– Sju systrars festival – Qi Qiao Jie (Kina, Sydkorea, Vietnam). Detta är Kinas motsvarighet till Alla hjärtans dag och infaller den sjunde dagen i den sjunde månaden i den kinesiska månkalendern. Dagen omgärdas av två olika legender, i båda spelar stjärnornas position denna dag en stor roll.
Tanabata, Stjärnfesten (Japan) – När stjärnorna Vega och Altair möts på himlavalvet dekoreras bambuträd med färgglada pappersremsor, där både vuxna och barn skrivit ner sina önskningar. Ibland får pappersremsorna med önskningar driva med strömmen i en flod, för att till sist nå stjärnorna och slå in, berättar Mångkulturell almanacka. En del firar högtiden enligt den gregorianska kalendern vilket blir i augusti, i år den 28 augusti (se även 7 juli). Här förmedlar vi ett av Japan Centres recept, på Okonomiyaki – en lättlagad japansk omelett med många ingredienser.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *