Den 21 januari 2016 är det 14 år sedan Fadime Sahindal, 26 år gammal, blev mördad av sin far i Uppsala. Fadime hade innan sin död framträtt i TV och hållit tal i riksdagen om hedersrelaterat våld och förtryck. Mellan 17 januari och 18 februari hedrar Riksorganisationen GAPF i samarbete med ett sjuttiotal föreningar Fadimes minne i ett tjugotal städer i Sverige och i Helsingfors i Finland.
GAPF vill sätta stopp för alla hedersmord. En viktig del i kampen mot hedersvåld är att minnas de drabbade, att prata om de kvinnor och män som fått sätta sina liv till i hederns namn.
År 2001 grundade Sara Mohammad Glöm Aldrig Pela-föreningen. Föreningen bytte namn till det nuvarande Riksorganisationen GAPF – Glöm aldrig Pela och Fadime efter mordet på Fadime Sahindal år 2002. Föreningen arbetar för att föra Fadimes kamp för frihet vidare.
– Offren för hedersmord får aldrig ses som avskräckande exempel utan måste minnas som de kämpar de var, säger Sara Mohammad. Människor som vågade stå för sin kärlek, som kämpade för sin frihet, som sade nej till förtryck från sina familjer.
Enligt Ungdomsstyrelsens (2009) (Nuvarande Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor) kartläggning Gift mot sin vilja tycker omkring 70 000 ungdomar mellan 16-25 år i Sverige att föräldrarnas kultur och religion begränsar ungdomarnas val av partner. Av dessa ungdomar är 8 500 i riskzonen att bli bortgifta mot sin vilja.
– I Sverige sker uppskattningsvis fem hedersmord per år, men mörkertalet är stort då många fall rubriceras som självmord eller olyckor på grund av bristande bevis, säger Sara Mohammad. I Sverige har vi minst 14 stycken så kallade ”balkongflickor” som har rubricerats som självmord.
Se en kort film om minnesgalan på Berns 2015 på YouTube.
Läs mer på GAPFs hemsida som uppdateras löpande.
Läs Elisabeth Hagbergs dikt om vad heder betyder för henne. Med dikten vann hon Kultursmakarnas tävling om två biljetter till Fadimes minnesgala på Berns 17 januari.