Högtider att uppmärksamma från 15 till 25 januari

I dag – på tulpanens dag – kanske vi får en föraning om att våren kommer vad det lider, även om kylan håller ett stadigt grepp om landet. Vi får väl värma oss med kramar på torsdag… I helgen börjar Fadimedagarna och vi gratulerar Elisabeth Hagberg som vunnit två biljetter till Fadimegalan på Berns på söndag 17 januari med en dikt om vad heder betyder för henne. På måndag är det  Martin Luther Kings dag i USA. De närmsta tio dagarna har inget land nationaldag, inte vad vi har upptäckt i alla fall. Däremot firas ytterligare ett nyår – när judar firar trädens nyår.

Tulpanens dag är den 15 januari. Foto: Caroline Maino

Tulpaner ger en föraning om våren.
Foto: Caroline Maino

I veckan som gått har vi noterat att Våren är på väg! I Indien har man i alla fall i veckan firat att våren kommer med Makar Sankranti, och vi har förmedlat ett recept på sesamkakor och ett på chura.

I Japan har de unga vuxna firats på Seiji no Hi och säkert har många ätit sushi. Yennayer – det berbiska nyåret har även det firats och säkert har en del firat med en smaskig couscous med kyckling. Här hemma har vi kastat ut granen och packat undan julpyntet på Tjugondedag Knut, såvida vi inte firar ortodox jul förstås. I så fall kanske vi firat nyårsafton i onsdags.

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 15 januari
Tulpanens dag * – tulpanen, liksom många andra blommor, är ätlig. Prova en sallad med tulpan.


Lördag 16 januari


Söndag 17 januari


Måndag 18 januari
– Martin Luther Kings dag i USA*. ”Den yttersta måttstocken för en människa handlar inte om var hon står då hon har det tryggt och bekvämt, utan var hon står i stunder av utmaningar och konflikter.” Pastor Martin Luther King, var förgrundsgestalt i den amerikanska medborgarrättsrörelsen. Han tilldelades Nobels fredspris 1964. Han mördades 1968.


Tisdag 19 januari
– Epifania/Theofania/Trettondedag jul enligt den julianska kalendern*. Det är en viktig juldag och firas till minne av de tre vise männen som följde en stjärna till Betlehem, där Jesus föddes. I den ortodoxa kyrkan firas theofania till minne av Jesu dop.


Onsdag 20 januari
– Timket, Herrens dop (koptisk-ortodoxa)
 


Torsdag 21 januari
– Kramens dag * – På kramens dag skall man passa på att ge så många kramar som möjligt. Kramar betyder mycket för vårt välbefinnande, kroppens endorfiner ökar genom kroppskontakt och endorfiner gör oss glada. Så en kram kan faktiskt vara rena hälsokuren!
– Fadimedagen* GAPF, riksorganisationen Glöm aldrig Pela och Fadime


Fredag 22 januari


Lördag 23 januari


Söndag 24 januari
 – Alasitas – populär festival i La Paz, Bolivia, till Ekekos ära*, överflödets och lyckans gud från före inkarikets tid. Fira dagen med den populära rätten Plato Paceño från La Paz och het boliviansk salsa, Llajwa eller Llajua.
– Frufridagen – Frufridagen infaller den 24 januari varje år och introducerades i början av 1950-talet av tv-legenden Lennart Hyland. På frufridagen är det männen som ska göra allt ”kvinnogöra”, männen ska denna dagen laga mat, tvätta och så vidare vilket på 1950-talet främst sköttes av kvinnor.
– Vasant Panchami, eller Saraswati Puja, eller Basant Panchami, guden Shivas natt. Detta är en populär indisk festival där man ber till Sarasvati, kunskapens, konstens och musikens gudinna. Firandet markerar början av våren och de flesta som firar bär gula kläder, som symboliserar både andlighet och färgen på grödor som börjar gro. Fira med Kheer – indisk rispudding med kardemumma och saffran.
– Mahayanabuddhistiskt nyår. Detta nyår firas främst i Kina, Korea, Japan och Vietnam och infaller vid fullmånen i januari. Det firas oftast i tre dagar men det varierar i olika länder.


Måndag 25 januari
–  Tu bi-Shevat – Trädens nyår (judar). Dagen markerar att de första träden väcks ur sin vintervila och börjar blomma i Israel. Fira Trädens nyår med fikonkaktus.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *