Att fira jul på ett alternativt sätt

Alternativ jul uppstod som en motreaktion på kommersialiseringen av julen och att det var många som saknade tak över huvudet. Även idag finns alternativ jul, men det handlar numera mest om att ingen ska behöva vara ensam på denna speciella dag.

Sättet att fira jul är väldigt traditionsbundet i Sverige. Vi vill gärna att det ska vara som det alltid har varit, även om det ur ett historiskt perspektiv faktiskt inte är så. Våra traditioner förändras hela tiden. Tittarstormen året då SvT valde att ta bort  Ferdinad från Kalle Anka klockan tre på julafton är väl ett exempel på just vår längtan efter tradition. Alla familjer och släkter har säkert sina egenheter på jul, men om man tittar in hos olika sällskap under julen följer det säkert ett visst mönster. Ändå är det faktiskt många i Sverige som inte firar jul. Och det finns de som väljer att fira jul på andra sätt.DSC_0287

Alternativ jul kan vara ett sätt. Detta fenomen uppstod i slutet på 1960-talet och var en motreaktion mot kommersialiseringen av julen och att många människor saknade tak över huvudet på självaste julafton. Alternativ jul började firas i Stockholm och det var olika radikala grupper som tog initiativet. Ensamma och hemlösa bjöds in till Konstfack, Kungliga Konsthögskolan samt ungdomsgården Sunside, samt i Vällingby,Västertorp och Farsta. Tusentals stockholmare samlades för attt fira denna annorlunda jul. På Konstfackskolan forsatte aktionen tills de många hemlösa hade fått löften om åtgärder skulle vidtas för att förbättra deras livssituation. Det hela avslutades med ett apellmöte på borgargården.

Alternativ Jul fortsatte att försöka påverka stadens sociala miljö men bytta namn till Alternativ Stad.

Alternativ jul har fortsatt som begrepp, men numera betonas inte protesterna mot kommersialiseringen utan nu är det den sociala biten som lyfts fram. Oftast är det olika organisationer som kyrkor och härbärgen som öppnar sina portar och hjärtan för dem som är ensamma och fattiga. Om det är någon som firar Alternativ jul som protest så sker det kanske i det tysta.

Källa:

http://nyheter24.se/filmtipset/film/alternativ-jul—alternativt-samhalle.html

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *