Saffran + jul = Sant

Saffran är julens krydda nummer ett. Numera använder vi den i alla möjliga sammanhang. Se dock upp så att du verkligen får saffran och inte något falskt hopkok. Dessutom är saffran numera en alternativ gröda för tidigare opiumodlare i Afghanistan.

Vad vore väl en jul utan saffran. Ja, det kan man verkligen fråga sig så här års när vi står böjda över julbaket. Saffran är ju julkryddan framför alla andra kryddor, även om vi numera använder saffran under hela året i olika rätter. Andra populära kryddor under denna tid är ju även kanel, nejlikor, ingefära och peppar.

crocus-heuffelianus_19-137390 foto Freepik

Saffran består av de torkade märkesflikarna hos svärdsliljeväxten Crocus Sativus, saffranskrokus. Det krävs minst 100 000 till 150 000 krokusar för att få ett kilo torkad saffran. Antagligen härstammar växten från mindre Asien, men man är inte helt säker. Idag odlas den i framför allt Spanien, Iran och Grekland. Vissa påstår att den finaste odlas i Spanien, andra bedömare menar att den bästa finns i Afganistan. Heratprovinsen i Afghanistan lär vara idealiskt för odling. Efter att talibanerna förlorade makten kunde bönderna här ställa om från att odla opium till att odla saffran i stor skala istället. Att köpa saffran härifrån är alltså ett sätt att sätta käppar i hjulen på opiummarknaden.

Det sägs att saffran är världens dyrbaraste krydda. Därför måste du vara på din vakt när det gäller saffran. Världens dyraste krydda lockar nämligen till förfalskning. Kryddförfalskare som kan göra sig en hacka har förstås funnits i alla tider. Peppar lär tidigare ha drygats ut med till exempel kvistar. När du köper saffran, se till din saffran har ”trådar” i, då är det äkta. Är det pulver i påsen är det ofta mycket gurkmeja.

Om du vill göra något annat med saffran än typiskt juligt kan vi tipsa om den här goda soppan. Krydda och njut!

Kall saffransoppa

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *