Det klimatsmarta julstöket

Går det att förena jul och att vara vara miljövänlig? Det tror vi och ger dig lite tips på vad du kan göra för att just få ett klimatsmart julstök.

Jul, jul strålande jul! Så vill vi att det ska vara, men nu är det mest hets, hets och i bästa fall lite julefrid. Vi konsumerar som aldrig förr och det är lätt att glömma att det finns en morgondag. Miljö och annat kommer i andra hand, nu vill vi verkligen unna oss det där lilla extra. Men måste miljön och klimatet stå iväg för en riktigt jul?, kanske är det precis tvärtom, genom att tänka till kanske vi får den där speciella julen, som är just bara så där strålande.DSCN0539

Men det är inte alltid lätt att veta vad som är bäst för miljön, ibland kan det vara så att det vi tror är det bästa faktiskt är det sämsta. När Råd & Rön tillsammans med Naturskyddsföreningen för några år sedan undersökt vilken sorts gran som var bäst, ur miljöhänseende visade sig att en helt vanlig svensk gran är det bästa miljövalet. I synnerhet om den är lokalt producerad. Odlade ädelgranar är avsevärt sämre, och granar i PVC-plast är överlägset sämst.  Även om man nötte på sin plastgran i tio år var det bättre för miljön att köpa en riktig gran varje år. Kanske var detta ett överraskande resultat för några.

Det finns tre stora poster som påverkar klimatet mycket, det är vårt boende, det är våra resor och det är vår mat. Och just att äta och resa är ju något som vi gör mycket av så här års. Visserligen handlar det ju om hur man beter sig under hela året och hetsar vi för mycket under julen kanske vårt annars så miljövänliga beteende äts upp av hur vi agerar i juletid. Men har vi de stora posterna i bakhuvudet kommer vi antagligen att hamna rätt. Här kommer i alla fall några bra länkar för dig som vill tänka till under julen. Läs gärna om och låt dig inspireras av Ias gröna julbord på vår webbplats.

http://www.naturskyddsforeningen.se/nyheter/10-basta-knepen-en-gron-jul

http://www.hungrig.nu/Default.asp?p=15433&m=

http://hd.se/skane/2007/12/24/fira-en-klimatsmart-jul/

http://www.ungkonsument.se/Julhandel/God-och-miljovanlig-jul/

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *