På måndag är det den Mångkulturella matdagen och Kultursmakarna vill gärna uppmana alla att bygga extra många broar mellan grytorna just den dagen. Kultursmakarna uppmanar även skolor, förskolor och institutioner att servera rätter från det mångkulturella köket denna dag. Först ut att uppmärksamma dagen är Lemshaga akademi som ägnar en skoldag åt mångkultur. Skolköket lagar en kenyansk kokoskyckling dagen till ära. Vi på Kultursmakarna som instiftat dagen är stolta och glada. Läs mer om svensk mat med mångkulturella rötter.
Andra högtider att uppmärksamma den närmsta tiden är bland annat fyra nationaldagar, fyra maträttsdagar, mansdagen, barnkonventionens dag och diabetesdagen.
I veckan som gått har vi berättat om en turkisk/svensk afton Kultursmakarna arrangerade, tipsat om slipstårta till far, berättat att familjen står i centrum när Kambodjas frihetsdag firas av Johan Bünger och hans familj där, samt tipsat om Samla Ko Phet (Tamarind Beef Curry). Historien bakom Mårten gås och ljusfestivalen Diwali har vi berättat och tipsat om den populära indiska sötsaken halwa. Vi har även noterat att en kostbehandlings effekt kan bero på tarmen och att viktnedgång minskar risken för diabetes under graviditeten.
I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:
Fredag 13 november
– Smörgåstårtans dag – här förmedlar vi ett recept på denna svenska klassiker.
Lördag 14 november
– Ostkakans dag*. Ostkakan är den kanske svenskaste av efterrätter och har rötter i medeltiden.
– Internationella diabetesdagen (WHO och IDF). Dietisterna Hannah Helgegren och Carina Trägårdh Tornhill har en liten handbok med namnet ”Bra mat vid typ 2 diabetes”. Carina Trägård Tornhill har valt ut ett favoritrecept Medelhavspätta som vi förmedlar här.
Söndag 15 november
– Palestina firar självständighetsförklaringen 1988. Gör en palestinsk rätt, Makluba upp-och-ner-gryta.
Måndag 16 november
– Internationella dagen för tolerans
– den Mångkulturella matdagen, instiftad av Kultursmakarna. I dag ägnar Lemshaga akademi skoldagen åt mångkultur och serverar kenyansk kokoskyckling till lunch.
Tisdag 17 november
– Napoleonbakelsens dag. Denna bakelse med över 360-åriga anor är oftast en variant av smördegsbakverket Mille-feuille vilket är franska och betyder ungefär ”tusen blad”. Den svenska varianten lär ska ha skapats av Johan Brokvist som gesällprov i Österrike i mitten av 1800-talet. Johan Broqvist startade 1876 konditoriet Broqvist konditori i Växjö som nu drivs av ättlingar i femte generationen till honom.
Onsdag 18 november
Lettlands nationaldag – (firar utropandet av republiken, 1918). I kokboken ”Mor lärde mig” finns bland annat recept på piroger och saffranskringlor som finns med vid varje lettisk högtid – inte minst nationaldagen.
Omans nationaldag (firar Sultanens födelsedag, 1940)
Torsdag 19 november
Monacos nationaldag (firar Furst Albert II av Monaco)
– Internationella mansdagen firas årligen sedan 1999. Dagen avser att fokusera på pojkars och mäns hälsa, förbättrade relationer och ökad jämställdhet mellan könen, samt lyfta fram positiva manliga förebilder. Här förmedlar vi kockarna Tobias Bentleys och Henrik Forsells recept på Gårdskyckling ”Coq au vin” med rödvin, smålök och champinjoner – kanske något att fira dagen med.
Fredag 20 november
– Barnkonventionens dag, (FN) – Så här skrev vi när barnkonventionen fyllde 25 år 2014.
– Barnens rättigheters dag (Finland)
Lördag 21 november
– Guds moders tempelgång (ortodoxa katoliker). Firas till minne av när Maria som barn fördes till Jerusalems tempel där hon mottogs av översteprästen Sackarias och bars in i templets allra heligaste del. Hon stannade i templet till sitt tolfte levnadsår. (se även 4 december), berättar Multireligiös almanacka. Läs mer om högtiden här.
Söndag 22 November
Libanons nationaldag (firar självständighetsdagen, 1943). Kibbeh anses vara Libanons nationalrätt. Vi förmedlar ett recept på grillade biffar med youghurtsallad från Middle Eastern Cookery plus två recept från sajten Matkultur, ett där kibbehn är bollar och ett där kibbehn görs i ugn.
– Wienerbrödets dag. Enligt en berättelse var det en bagarlärlings misstag på 1800-talet som ledde till att det frasiga bakverket som älskas på många håll i världen kom till. Baka med smör eller margarin – och håll ingredienserna kalla.
Måndag 23 november
– Sankt Clements dag