Zucchinipasta när Världspastadagen fyller 20 år

Pasta med zuccini, vitlök och mozzarella Foto: Lena Ahlström

Pasta med zucchini, vitlök och mozzarella
Foto: Lena Ahlström

I år, 2015, fyller Världspastadagen 20 år. Den instiftades 1995 av Associations of Pasta Manufacturers of the European Union och firas den 25 oktober varje år. Pastan sägs ha börjat odlas i Kina för 4000 år sedan, men är kanske mer förknippad med Italien. Här frestar vi med en rätt som är lika god som snabb att laga.

4 personer
500 g  
linguini
2  
zucchini
200 g mangold
3 klyftor  
vitlök
1  
gul lök
2  
peperoncino
salt och svartpeppar
olivolja
65 g  
ruccola
0,5  
citron
250 g  
buffelmozzarella

Gör så här:

  1. Dela zucchinin två gånger på längden en gång och skär den sedan i tunna kvartar. Strimla vitlöken och löken fint.
  2. Hetta upp en stekpanna med olivolja och fräs zucchini, vitlök och peperoncino långsamt på medelvärme tills zucchinin är mjuk och börjar få lite färg. Krydda med salt och nymalen svartpeppar.
  3. Koka linguinin i saltat vatten tills den är al dente.
  4.  Sväng runt med den färdigkokta pastan, med ruccola samt saft och rivet skal från citron. Toppa pastan med buffelmozzarella och servera genast, gärna med lite extra sallad och serranoskinka som tillbehör.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *