Lidingöloppet – 30 tunga kilometer med 50 års historia

Lidingöloppet

Lidingöloppet

På lördag när det 51:a loppet går av stapeln firar Lidingöloppet 50 år. Under de här åren har det blivit en stor kulturell händelse för många svenskar. Karl Axel ”Kacke” Karlberg och Sven Gärderud fick idén till loppet om efter att ha läst en ledare av Sven Lindhagen i Idrottsbladet där han konstaterade: ”Friidrotten har ingen verkligt bred tävling som lockar man ur huse. På hösten, ett par mil med medalj som skulle vara en bragd att erövra.”.

Med det som inspiration och Idrottsbladet som medarrangör, arrangerades det första Lidingöloppet. Loppet var 30 km långt och 644 löpare anmälde sig, av dessa fullföljde 512 löpare hela loppet.

Under de kommande åren växte loppet ganska snabbt för att 1982 inta den ännu bevarade platsen i Guinness Rekordbok som världens största terränglopp. Idag är Lidingöloppet en stor helgaktivitet med många olika lopp – från knatteloppet för småbarnen till det kompletta 30 km loppet.

Lidingöloppet ingår tillsammans med Vasaloppet/Engelbrektsloppet, Vätternrundan och Vansbrosimmet i ”En Svensk Klassiker”.

Något som är gemensamt för alla loppen i ”En Svensk Klassiker” är att de kräver en ordentlig uppladdning för att de ska kunna genomföras på ett behagligt sätt.
Det viktigaste för att för att kunna genomföra lopp som kräver långvarigt (>90 min) arbete med hög prestationsförmåga är en kolhydratuppladdning. Kolhydrater (glukos) är ett viktigt bränsle vid det muskelarbete som utförs vid löpning, skidåkning, etcetera. Kroppens lager av kolhydrater (i form av glykogen) är tyvärr små, vilket gör att de inte räcker speciellt länge. Trötthet och en känsla av att ”gå in i väggen” uppstår ofta när kroppens kolhydratlager är slut. Genom en kolhydratuppladdning kan man fördubbla kroppens bränsledepåer (i musklerna och levern) så att de räcker längre och man kan hålla en hög intensitet under en längre tid.

Den uppladdningen som jag brukar köra inför mina långlopp är en urladdningen 3-4 dagar före loppet i form av ett långt intensivt träningspass, följt av ett rikligt intag av kolhydrater fram till tävlingsdagen. För att komma upp till ett högt intag av kolhydrater brukar jag försöka inta fiberhavregrynsgröt till frukost följt av två måltider med pasta om dagen, till exempel Spagetti Carbonara, som kompletteras med två till tre intag av kolhydratrika uppladdningsdrycker (Carbon loader).
Med den uppladdningen hoppas jag att även detta år få en behaglig upplevelse på lördag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *