Högtider att uppmärksamma från 25 september till 5 oktober

Har operasångaren Pelle Janzon med Janssons frestelse att göra? Eller är det en Östermalmsfru som ligger bakom namnet?

Operasångaren Pelle Janzon

Hösten är här, höstdagjämning var det i onsdags och det betyder att dagarna blir kortare. Men högtider att uppmärksamma är det ändå ingen brist på.

De närmaste tio dagarna finns sju nationaldagar, Jansson-dagen som är i dag, fredag, internationella hjärtdagen, världsturismdagen, tacksägelsefesten Chuseok i Korea och  sukkot – den judiska lövhyddohögtiden bara för att nämna några.

Hur är det med namnet Janssons frestelse? Har det med operasångaren Pelle Janzon att göra…?  Eller är det en Östermalmsfru som ligger bakom namnet?

 

 

I veckan som gått har vi berättat om den muslimska högtiden Offerhelgen – Eid el-Adha – som i år drabbades av många hundra tragiska dödsoffer i Mekka. Vi har även  skrivit om mat som förlänger livet, på Alzheimerdagen och uppmärksammat den internationella fredsdagen samt en ny undersökning som visar att notan för matförgiftningar är oerhört hög. I samband med hummerpremiären förmedlade vi recept på hummersoppa och på messmörets dag ett på Renskavsgryta med messmör och kantareller.

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 25 september
– Janssons-dagen – infaller sista fredagen i september. Gör Kultusmakarnas Lena Ahlströms smaskiga recept på Janssons frestelse och läs om vem Jansson var.


Lördag 26 september
– Internationella hjärtdagen (WHO). Dagen instiftades 2000 med syfte att uppmärksamma det faktum att hjärt- och kärlsjukdomar är världens ledande dödsorsak. Här förmedlar vi ett hjärtnyttigt recept publicerat i en tidning Hjärt Lungfonden gav ut tidigare på en god och värmande rödbetssoppa med chèvre-gratinerat bröd.
– Europeiska språkdagen


Söndag 27 september
– Världsturismdagen (UNWTO)
– Heliga korsets upphöjelse (ortodox). En dag tillägnad korset som var själva instrumentet för frälsningen. Enligt legenden grävdes korset fram på Golgata av Sankta Helena år 326. (Se även 14 september)
– Chuseok, tacksägelsefest i Korea. Chuseok är en viktig familjehögtid i Korea och precis som vid alla familjehelger i världen är maten viktig. Ett måste är den halvmåneformade och tallbarrsdoftande riskakan songpyeon. Den har oftast söt fyllning och görs i massor av färger som rosa, grönt eller gult, berättar den Mångkulturella almanackan. Här förmedlar vi recept på Tteok eller dduk – Koreanska riskakor.
– Månfesten eller Månfestivalen i Kina, eller som den vanligen kallas på kinesiska, midhöstfestivalen  räknas ofta som Kinas näst viktigaste traditionella högtid efter vårfestivalen, det kinesiska nyåret.


Måndag 28 september
–  Internationella rabiesdagen (WHO)
– Sukkot – lövhyddohögtiden (judar). Sukkot är ursprungligen en skördehögtid. Många judar bygger lövhyddor i trädgården eller vid synagogan. Man äter gärna sina måltider i hyddan och vissa ortodoxa familjer sover i den. Syftet är at minnas det judiska folkets långa vandring i öknen, berättar Multireligiösa almanackan. Fira till exempel med  Rostbiff och äppelkaka på mos.


Tisdag 29 September
– Kaffets Dag
– Ärkeänglarna Mikael, Gabriel och Rafaels dag (katolsk). Alla tre änglarna hyllas på den traditionella Mikaelsdagen. Mikael kämpade enligt katolicismen mot Satan och är mänsklighetens beskyddare. I delar av Sverige är dagen känd som Mickelsmäss, berättar Multireligiösa almanackan.
– Resandefolkets högtidsdag firar att herr Antonius, kallad Tattarnas Greve, red in i Stockholm med sitt följe av 30 familjer den 29 september 1512. Bokoli – romskt matbröd med sidfläsk/bacon rekommenderas denna dag. Eller Köttsoppa från norr för den som vill fira med riktig resandemat.


Onsdag 30 september
 Botswanas nationaldag, firar självständighet från Storbritannien 1966.
– Skolmjölkens dag – bjud barn och/eller vuxna på något riktigt smaskigt hälsosamt denna dag kan en milkshake med jordgubbar rekommenderas. Gör som mellis eller återhämtningsdryck efter träningen. Här hittar du en radda andra recept med mjölk från Norrmejerier.


Torsdag 1 oktober
 Cyperns nationaldag  (ön blev självständig år 1960)
  Kinas nationaldag (firar utropandet av Folkrepubliken Kina, 1949)
  Nigerias nationaldag  (firas till minne av oavhängighetsdagen 1960 från kolonialmakten Storbritannien.)
 Tuvalus nationaldag  (firar självständighet från Brittiska Västra Stillahavsterritoriet 1978)
– Vegetariska världsdagen. Den är instiftad av International Vegetarian Union. Fira med något vegetariskt, kanske en Hoppin´John-gryta, en vegetarisk lasagne, en nudelsoppa eller kanske en daalgryta.
– Internationella dagen för äldre (FN)


Fredag 2 oktober
Guineas nationaldag  (firar självständighet från Frankrike 1958)
– Den internationella ickevåldsdagen. Dagen firas till minnet av Mahatma Ghandis födelsedag. Ghandi var en indisk advokat, politiker och andlig ledare, han ledde den Indiska självständighetsrörelsen och tillämpade ickevåldsstrategin. Ickevåldsdagen ett tillfälle att förespåka rättvisa och fred.


Lördag 3 oktober
Tysklands nationaldag  (firar landets återförening, 1990). Tyskland firar att landet återförenades 1990. Fira med en av många rätter som förknippas med Tyskland, Sauerbraten med rödkål och knödel.


Söndag 4 oktober
 Lesothos nationaldag  (firar självständighet från Storbritannien 1966)
– Den helige Mikaels dag
– Internationella vodkadagen
– Kanelbullens dag – dagen instiftades 1999. Här förmedlar vi ett recept på lyxiga kanelbullar från Hembakningsrådet. Varje år ordnar Hembakningsrådet en tävling i kanelbulledesign. Tävla genom att skicka in en bild på en nydesignad kanelbulle.
– Gräddtårtans dag – firas första söndagen i oktober. Kanske vill du fira dagen med Carolines gräddtårta.


Måndag 5 oktober
– Internationella dagen för lärare (FN). Lärare spelar en viktig roll för att utveckla barns kunskaper och talanger. I EU finns 6 miljoner lärare, och den 5 oktober uppmärksammas deras arbete på den internationella lärardagen.
– Internationella barndagen (i Sverige) (FN). Den internationella barndagen hör samman med Förenta nationernas konvention om barnens rättigheter från den 20 november 1989. Redan 1953 uppmuntrade Förenta Nationerna alla stater att skapa en barndag. I Sverige firas barndagen den första måndagen i oktober. På denna dag är det tänkt att alla delar av samhället ska fokusera på barnets behov och rättigheter.
– Shemini Atserat (judar). En glädjefylld festdag då man ber en särskild bön om regn i Israel.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *