Dagen då han som döpte firas

Sex månader före jul, alltså den 24 juni, firas Johannes döpares dag av de kristna. Denna dag sägs vara just Johannes födelsedag. I Sverige firas högtiden sedan 1950-talet den närmaste lördagen efter den 24.

Johannes döpare är en profet i flera religioner som judendomen, kristendomen, islam och mandeism. Vi har tidigare skrivit om mandeismen och Johannes döpare. Johannes döpares dag firas alltså vid flera olika tillfällen. Den 24 juni och dagarna runt firar de kristna Johannes döpares dag. Han lär vara född sex månader före Jesus och det är därför som den 24 har blivit just hans dag.

200px-John_the_Baptist_Church

Johannes döpares kyrka Foto: Wikipedia

I bibeln berättas att Johannes föräldrar, prästen Sakarias och hans hustru Elisabeth, är gamla när de får veta av en ängel att de väntar barn. Ängeln säger vidare att de ska ge honom namnet Johannes som betyder – Gud är nådig. Elisabeth och Jesus mamma Maria var kusiner och det har spekulerats om Jesus och Johannes umgicks som barn, men det är det väl egentligen ingen som vet.

Johannes brann för att människor skulle omvända sig, döpas och förändras som människor. Han förberedde alla på att något nytt skulle komma. Jesus döptes när han var omkring 30 år gammal. Dopet förrättades av Johannes döparen i floden Jordan, och det utgjorde inledningen till Jesu verksamhet.

I Bibeln går det att läsa att Johannes greps av Herodes Antipas efter att ha kritiserat dennes äktenskap med sin brors hustru. Han avrättades efter har suttit fängslad en tid. Det finns även fler källor om detta. Flavius Josefus rapporterar också om Johannes Döparens avrättning, men anger som skäl endast att han var en ledare som var populär och därför en politisk riskfaktor.

Det är många som åker till stället vid Jordanfloden där Johannes döpare döpte Jesus. Jag var själv där en gång på 1980-talet när jag var ute och luffade. Man kunde då köpa flaskor med vatten från floden, vilket inte jag gjorde men många andra. Enligt ett reportage i Svenska Dagbladet är Jordanfloden inte längre djup och bred, som antyddes i sången och myterna. På många håll liknar den mer ett avloppsdike omgivet av minfält. Sveriges Radio gjorde ett reportage och där framkom att kampen om vatten i Mellanöstern har nära på tömt Jordanfloden som idag bara innehåller en tiondel så mycket vatten som för femtio år sedan. Syrien, Jordanien och Israel tar vad de kan och kvar till palestinierna på västbanken blir bara en rännil med smutsigt vatten. Miljöorganisationen Jordens vänner arbetar för bättre vattensamarbete mellan länderna och hoppas det kan bli en väg till fred, ”ecopeace” i ett av världens äldsta konfliktområden.

I reportaget är det flera som döper sig och menar att om Jesus kunde döpas sig här duger det till dem trots att det ser ut som en sörjig massa. Det troliga är väl att vattnet hade en helt annan kvalitet på den tiden och att det kanske är det man bör sträva mot.

Läs mer på:

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3345&artikel=5757152

http://www.svd.se/vattnet-sinar-i-den-heliga-jordanfloden

Källor:

Svenska kyrkan och Wikipedia

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *