Florence har ”en lösning” på Palme-mordet

Florence Wetzel utanför kafé Vetekatten på Kungsgatan i Stockholm Foto: Lena Ahlström

Florence Wetzel utanför kafé Vetekatten på Kungsgatan i Stockholm
Foto: Lena Ahlström

Florence Wetzel är förälskad i Sverige. Som författare och recensent rör hon sig lätt mellan länderna och kan fortsätta sitt skrivande varhelst hon befinner sig. Miljön hon nu söker sig till hittade hon först i svenska deckarförfattares böcker. Juni månad tillbringar hon i Sverige och Kultursmakarna får en intervju på ett kafé i Stockholm.

Florence Wetzel bor i New Jersey, USA. Hon är författare och journalist. Florence har skrivit åtta böcker; romaner, deckare, biografier och sagor. Bland annat är hon medförfattare till en biografi om den legendariska amerikanska klarinettisten Perry Robinson. Mycket handlar om musik i Florence författarskap, inte minst jazzmusik. Hon recenserar också böcker och skivor på musiksajter. Men nu ägnar hon mesta av sin tid åt att skriva deckare.

Senaste tre åren har hon tillbringat tre månader här varje år, en månad i taget. Hennes senaste bok är rena rama kärleksförklaringen till Sverige. Det är en deckare med titeln ”The Grand Man” (Grandmannen) som hon vänta på att få utgiven i USA. Sin inspiration har hon hämtat från svenska deckarförfattare som Henning Mankell, Åsa Larsson, Helene Tursten, Sjöwall-Wahlöö, Stieg Larsson och många fler.

Hon har lösningen på Palme-mordet
– Ta Stieg Larsson till exempel. Hans karaktärer är sammansatta och intressanta. Stieg Larssons böcker har en förankring i verkligheten och behandlar frågor om politik och moral. Dessutom visar hans böcker en stor kärlek till Stockholm. Sedan gillar jag hans humor också, som är ganska torr.

– Boken utspelas i Stockholm och är ett ”kärleksbrev” till Sverige och då speciellt Gamla Stan där hon också bor när hon är i Sverige. I bokens slut finns det en lösning till mordet på Olof Palme och till mysteriumet till vart Stieg Larssons försvunna manus till den bok han aldrig hann ge ut tog vägen. ”The Grand Man” handlar också om svenska deckare, svensk jazz, Pippi Långstrump och princesstårta.

Florence lyssnar gärna till svenska jazzlegender som Monica Zetterlund, Lars Gullin och Jan Johansson. Saxofonisten Mats Gustafsson är en favorit bland nutida svenska musiker.

– Jag älskar ju jazz och är uppväxt med den amerikanska jazzen, säger Florence. Men den svenska folkmusiken har gett den svenska jazzen en alldeles speciell ton som jag tycker mycket om. En känsla av melankoli och vemod växer fram i den obundna, folkligt förankrade och experimentiella musiken.

Övar svenska så fort hon får möjlighet
Under sina vistelser i Sverige pluggar Florence svenska på Folkuniversitetet. Och ibland tar hon privatlektioner för att vässa språket. Väl tillbaka i USA fortsätter hon att läsa på distans.

– Jag har haft underbara lärare och klasskamrater, säger Florence. Det har varit en väldigt bra start för mig att lära känna språket och få nya vänner. Jag har också gått på de språkkaféer som föreningen Internationella Bekantskaper ordnar på olika muséer i Stockholm. Där har jag möjlighet att träna på det svenska språket. Det är också ett trevligt sätt att träffa nya människor på. Jag är medlem i föreningen och går gärna också på andra aktiviteter som Internationella Bekantskaper bjuder in till. Det kan vara olika typer av kulturevenemang och utflykter då jag får möjlighet att träna min svenska.

– Knytkalaset som Kultursmakarna arrangerade i samarbete med Internationella Bekantskaper i början av sommaren då vi fick smaka på rätter från tolv olika länder var också en mycket trevlig aktivitet.

– Sverige är ett underbart land. En dag flyttar jag hit.

Läs mer> Knytis med Kultursmakarna – en festival i smaker

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *