Nyhetsbrev från 6 till 16 mars

Kultursmakarnas Lars Nicander brukar åka Vasaloppet.

Kultursmakarnas Lars Nicander brukar åka Vasaloppet. Här är året 2010

Kultursmakarnas Lars Nicander brukar köra Vasaloppet. Här är året 2010

På söndag är det internationella kvinnodagen samt Mors dag i flera länder. Dessutom  går Vasaloppet på söndag – i vårvärme är det aviserat. Kultursmakarnas Lars Nicander är anmäld liksom 15 799 andra. Vi önskar dem lycka till.

Annars kan vi fira fyra nationaldagar, den hinduiska färgfesten Holi och att det blir år 547 när det sikhiska nyåret infaller. Ett par matrelaterade dagar har vi också den närmsta tiden – både punchrullens och tomatsåsens dag. 

Den gångna veckan har vi berättat om Baba Marta – när vårens ankomst firas i Bulgarien och om den populära flytande salladen eller soppan Tarator. Vi har skrivit om boken som berättar Att laga mat gjorde oss till människor. Den glada judiska högtiden Purim och Homentaschen – den trekantiga kakan som hör Purim till har vi publicerat. Det kinesiska nyåret avslutas i dagarna med Lyktfestivalen och då är Tangyuan – klibbiga risbollar – ett måste. Att vissa av oss tål arsenik har en färsk studie visat.

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 6 mars
 Ghanas nationaldag* – firar självständighet från Storbritannien 1957.
Holi – färgernas fest (hinduer). Holi är en färgglad vårfest som firas I två dagar. Man tänder stora brasor och kastar färgpulver eller färgat vatten på varandra. Efter festligheterna äter man en festmåltid bestående av sötsaker och läckra grönsaksrätter. En rätt som hör ihop med Holi är Dahi Vada 


Lördag 7 mars
– Punschrullens dag* – kakornas pytt-i-panna gör du själv med detta recept.


Söndag 8 mars
– Internationella kvinnodagen* – firas sedan många år på många håll i världen. Läs mer om vad Kurdo Baksi och Bönor för bönor gör denna dag.
– Mors dag i Afhanistan, Albanien, Kosovo, Armenien, Azerbaijan, Bosnien Herzegovina, Bulgarien, Kroatien, Kazakhstan, Laos, Makedonien, Modlavien, Montenegro, Rumänien, Slovenien, Serbien, Tajikistan, Vietnam*.
– Vasaloppet – körs i vanliga fall den första söndagen i mars, men har i år flyttats fram en vecka på grund av skid-VM i Falun, och går de nio milen från Berga By i Sälen till Mora. Blåbärssoppa och Vasaloppet hör ihop sedan 56 år. Här är ett recept för soppa på dessa nyttiga bär. Läs Lars Nicanders artikel från 2014, när Vasaloppet fyllde 90 år.


Måndag 9 mars
Tomatsåsens dag* – Tomater är nyttiga och här är ett smarrigt recept på Färsk tomatsås.


Tisdag 10 mars


Onsdag 11 mars


Torsdag 12 mars
Gabons nationaldag* – firar grundandet av Gabons demokratiska parti.
Mauritius nationaldag* – firar självständighet från Storbritannien 1968. Vindaye är en väldigt populär fiskrätt med en kryddstark sås som kan passa för den som vill fira nationaldagen.


Fredag 13 mars


Lördag 14 mars
Nanakshahi, Sikhiskt nyår. Det blir år 547. Den sikhiska tideräkningen utgår från Guru Nanaks födelse. Fyllda parantas är en vanlig vegetarisk rätt i norra Indien. Kan passa som en rätt när Sikhiska nyåret ska firas. 


Söndag 15 mars
Ungerns nationaldag* – minnesdag för revolutionen 1848. Ungern har ytterligare två nationaldagar 20 augusti och 23 oktober. Ungerns nationalrätt gulasch ska egentligen vara den krämiga rätten i mörkröd sås Pölköt.
– Mors dag Irland, Storbritannien, Nigeria  (firas fjärde söndagen i lent, perioden motsvarande fastan).


Måndag 16 mars


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *