Svenska barn bäst på medelhavskost

Barn som äter medelhavskost har mindre risk för att bli överviktiga. Svenska barn är också bäst på att följa medelhavsdietens principer. Det visar en ny studie som presenterade på en konferens om fetma i Bulgarien.

De barn som framförallt äter efter medelhavsdietens principer har 15 procent mindre risk att utveckla övervikt och fetma jämfört med de barn som äter mer traditionell kost. Det visar en ny internationell studie som leds av Sahlgrenska akademin. Resultaten var oberoende av barnens ålder, kön, socioekonomisk status och hemland.

1975219_616093558479114_2075106904_n-1För att få fram resultaten fick barnens föräldrar svara på frågor om barnens kostvanor. Svaren poängsattes så att större följsamhet mot medelhavsdieten desto högre poäng, det vill säga åt barnen mycket grönsaker, frukt, nötter, fisk och och spannmål så fick de bättre resultat. I studien har forskarna undersökt vikt, längd, midjemått och fettprocent hos omkring 10 000 barn i Sverige, Tyskland, Spanien, Italien, Cypern, Belgien, Estland och Ungern. Resultaten visade att svenska barn faktiskt så att säga är bäst på att följa medelhavsdietens principer och därmed bättre än barn i Medelhavsområdet. De italienska barnen hamnade tvåa, Cypern placerade sig sist.

830fa4295a924c99_100x100ar

– Benägenheten att följa en medelhavsdiet tycks alltså vara oberoende av den geografiska hemvisten. Det här bör EU ta fasta på genom att ge dieten större uppmärksamhet i strategier för förebyggande av fetma, inte minst i de länder där vi ser en lägre benägnhet att följa dietens principer, säger Gianluca Tognon, forskare vid Sahlgrenska akadmin.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *