I Storvreta firas Earth Hour tillsammans

Varför sitta ensam med tända ljus när det är Earth Hour? Den frågan ställde sig invånarna i samhället Storvreta utanför Uppsala. Här har man valt att ha en gemensam fest om klimatet under hela dagen, där man bland annat tar med sig mat till en gemensam buffé och firar i skenet av tända ljus. 

Skolelever i Edinburgh visar sitt stöd för WWF:s Earth Hour. Foto: Maverick Photo Agency

Skolelever i Edinburgh visar sitt stöd för WWF:s Earth Hour.
Foto: Maverick Photo Agency

Den 29 mars är det återigen dags att fira Earh Hour. Det är en global manifestation för en mer hållbar värld. Det är världens största miljömanifestation, då hundratals miljoner människor världen över visar sitt engagemang för klimatet genom att släcka ljuset under en timme.

Enligt Världsnaturfonden är det här en politisk symbolhandling för att visa för politikerna att vi måste göra något åt klimathotet.

I år handlar Earth Hour i Sverige också om de fyra klimatvärstingar: bilen, biffen, bostaden och börsen. Den som vill vara med släcker alltså sina lampor mellan 20:30 och 21:30. Dessutom låter du bli att använda annat som drar ström.

Många väljer att sitta ensamma med tända ljus. Andra kanske har en vän på besök. Några som tyckte att det kändes tråkigt att fira ensamma var invånarna i Storvreta.

– Varför sitta hemma och tända ljus – gör det tillsammans med ett gäng andra människor som också bryr sig, säger Thomas Norrby som är en av arrangörerna.

IMAG0651Sagt och gjort. Sedan några år går hela Earth Hour i klimatets tecken. De vill att så många som möjligt ska delta.

– Vår krydda är deltagande…! Ju fler kockar desto bättre soppa, säger han.

På förmiddagen kör de en workshop med Cohero, ett brädspel om beslutsfattande i grupp under komplexitet. Under hela året håller ungdomar i Storvreta på med en film och ett dilemma. De har fått ett uppdrag. Hela Storvreta blir nedsläckt, hur löser vi detta? Samma sak handlar detta spel om. Hur löser vi komplexa problem tillsammans? Men nu deltar alla.

Vid fem-tiden blir det samtal mellan de tre kristna församlingarna om social hållbarhet. Det är inget samtal om religion utan handlar om hur församlingarna kan samarbeta om praktiskt socialt ansvar på plats.

Efter det dukas det upp till en gemensam multi-kulti buffé. Mellan 20.30-21.30 släcker de lamporna och tänder ljus tillsammans, sedan har de en sing-along-konsert på temat Jordens sång. Här finns exempel på mat som du kan äta under dagen, eller använd det här receptet och fira dagen med Earth Hour-bakelsen som inte behöver gräddas i ugn.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *