Varför firas nyår med fyrverkerier?

Närmare 30 nyår – om inte fler – finns att fira under ett år i olika delar av världen, kulturer och religiösa inriktningar. Många firar årsskiftet med fyrverkerier.
Varför är det så – varför firar man nyår med smällare och fyrverkerier?, undrar Charlotta. 220px-200508-DSCN0417 fyrverkeri wikip

Förra helgen firades ett par nyår, Newroz, nyår i bland annat i Iran, Afghanistan, Kurdistan och Uzbekistan samt Chaitra, ett av flera hinduiska nyår. I april firas ytterligare ett par nyår.

Det var i Kina som fyrverkerierna uppfanns. Den tidigaste dokumentationen om fyrverkerier i Kina är från 600-talet. Redan då användes fyrverkerier som en del i olika festligheter. När kineserier blev populära i Europa på 1600-talet kom även bruket att skjuta upp fyrverkerier till denna del av världen.

Till Europa kom fyrverkerierna med Marco Polo. Under 1600-talet blev pyrotekniken en symbol för ståt och glans. Fyrverkeriet användes av mäktiga monarker vid festliga tillfällen.

Äldre tiders fyrverkeri var inte alls samma färgsprakande föreställningar som idag. I början var det färgerna gult och vitt som dominerade fullständigt. Det berodde på att salpeter länge var det enda kända oxidationsmedel. På 1700- och 1800-talen lärde man sig att tillverka fler kemikalier till pjäserna, och tack vare användningen av metallsalter ökade mängden tillgängliga färger betydligt.

Så länge vi människor har funnits har vi trott på övernaturliga krafter. Det gällde förstås att hålla onda och mörka makter borta från hemmen. För att stävja de övernaturliga krafterna har vi använt magi, olika ritualer och även offrat till makterna.

De övernaturliga krafterna trodde man var som mäktigast just kring nyår. Det var förstås viktigt att motverka och skrämma bort dem så att de inte följde med in i det nya året. Ett sätt kunde vara att skjuta ut det gamla året och skjuta in det nya med bössor. Nuförtiden skjuter vi upp fyrverkerier och smäller smällare. I Sverige har vi länge använt fyrverkeri och smällare under påsk för att skrämma onda andar. Först under senare år har nyårsfyrverkeriet etablerat sig.

Vi skjuter alltså upp fyrverkerier vid årsskiften för att skrämma bort onda makter.

1 comment for “Varför firas nyår med fyrverkerier?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *