Vatten blir ingen marknad

Organisationen Right2Water har lyckats samla in 1.8 miljoner namnunderskrifter från 13 olika EU-länder. Målet med insamlingen är att göra rent vatten och sanitet till en mänsklig rättighet.  EU-kommissionen går på organisationens linje. Vattenmarknaden ska inte avregleras.

I lördags var det Världsvattendagen. Den har instiftats av FN för att uppmärksamma att vatten förorenas, försuras, övergöds och överutnyttjas till industriella syften. Vi ska också under denna dag inse att vattnet behöver vårdas och att vi alla har ett ansvar för vårt vatten. Några dagar innan vattendagen firades meddelade EU-kommissionen att den avslår ett förslag om avreglering av vattenmarknaden. Samtidigt lovade komissionen att vidta flera åtgärder för att tillmötesgå en del av Right2Waters krav. Kommissionen ska till exempel stärka insynen hos de aktörer som ansvarar för vattenförsörjningen i EU.

Om en miljon medborgare i sju olika EU-länder undertecknar en namninsamling måste EU-kommissionen ta upp frågan och utreda om de kan och vill lägga ett lagförslag på området. För första gången i historien lovade nu EU-kommissionen att vidta åtgärder efter ett medborgarinitiativ. Denna insamling har fått över en miljon namn som försvarar rätten till rent vatten.

Men Right2Water är inte nöjda.

– Reaktionen är ambitionslös. Jag tycker att det är synd att det inte blir ett lagförslag, säger Jan Willem vice ordförande i Right2Water till nättidningen EurActiv.

SAM_3248

Källa: Europaportalen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *