Lokal och global julmarknad

När det är julmarknad i Fisksätra utanför Stockholm blir det både lokalt och globalt. Hemlagade pajer blandas med tyger från Afrika. Barnen roades av trollkarl och de vuxna fick lära sig att bygga bikupa. Dessutom besöktes marknaden av en jultomte som utbildats i en speciell tomteskola i Kanada.

Julmarknaderna står som spön i backen så här års. Varje förening och ort med självaktning bjuder på det bästa de har av bakverk, mat och hemstickat. Fisksätra ville inte vara sämre och öppnade därför upp centrum för alla som hade något att erbjuda. Inne i centrum stod borden på rad. Från högtalarna hördes de traditionella jultonerna. Stämningen var allt annat än tryckt.

DSCN0407

 

 

 

 

 

 

 

Här fanns internationella barnböcker med sagor från hela världen. Pumpapajer från Fiskis och getost från Värmland, ekologiskt förstås. Detta blandas med produkter tillverkade av beduinkvinnor och svenska stickade strumpor. På ett bord fanns afrikansk konst och på ett annat olika religiösa föremål.

DSCN0399

DSCN0409

 

Barnen roades av en trollkarl och fick också gå på en trolleriverkstad, där de kunde lära sig några trick att roa sina släktingar under det långa julfirandet, vilket i och för sig inte alla gör här i Fiskis. De vuxna kunde lära sig mer om bin och att bygga bikupor på gammalt ekologiskt vis, den som fick blodad tand kunde anmäla sig till kurser i vår.

DSCN0434

 

Dessutom besöktes marknaden av en tomte som har gått i tomteskola i Calgary i Kanada. Han heter Victor Mukeng och han berättar att på tomteskolan fick det lära sig hur man säger how, how, how,  på rätt sätt. Det kan låta både vänligt men också skrämmande. Därför är det viktigt att få exakt rätt tonläge. De fick också veta på skolan hur man bemöter barn på ett bra sätt och många andra viktiga egenskaper när man är tomte. Victor Mukeng har arbetat som tomte i flera år och under december hyr han ut sina tjänster. Om du är intresserad att hyra honom finns länk längst ner!

Victor på tomteskolan i Kanada!

228A6393

Santa Victor (197)

 

Santa Victor (262)

 

Vill du hyra Victor:

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *