Julmarknad i Mons båthus i Sankt Anna

Lokala hantverkare i Sankt Anna skärgård har arrangerat julmarknader sedan mitten av 1990-talet och sedan år 2011 hålls julmarknaden i båthuset i Mon. Juldofter av glögg och gran möter besökarna i dörren. Traktens invånare och gästande besökare är förväntansfulla.

Här kan man köpa julkransar, julgrupper, rökt fisk, strutsprodukter, inläggningar, bröd, glögg, stickat, skålar och fat i svarvat trä, får & ullprodukter, barnböcker, honung och choklad med mera. Men det går också bra att bara sitta ned och umgås medan man smörjer kråset med värmande drycker, smörgåsar och fikabröd. Julmarknaden arrangeras lördag och söndag vid andra advent och präglas alltid av högkvalitativa hantverksprodukter. Inget fusk här inte.

IMG_0957

 

Gun Holmqvist tovar tomtar och frukter. En annan specialité Gun har är att garva pungar av fårskinn med hjälp av granbark och att bereda fårskinn med äggula, matolja och såpa.

IMG_0953

 

 

 

Lotta Rosell är specialiserad på tillverkning i fårskinn. Här syr hon barntofflor.

IMG_0971

 

Elin Söderholm, barnboksförfattare och illustratör delar bord med Tommy Falkeholm som bland annat producerar musiksagor.

IMG_0963

 

Peter Steffen svarvar och lackar skålar, fat och ljusstakar i allehanda träslag.

IMG_0949

 

 

 

Berit Pettersson stickar vantar och mössor samt bakar mat- och fikabröd.

IMG_0958

 

 

Gunnel Bergström gör tomtar och bereder fårskinn. Innan fåren slaktas håller de markerna öppna på öarna runt om i Sankt Anna skärgård

IMG_0954

 

 

 

Tonnis och Ingrid Bouwman tar en fika tillsammans med Kalle Bergström.

IMG_0943

 

 

Anders Johansson är fiskare och säljer färsk aborre och olika typer av rökt fisk utanför båthuset.

IMG_0945

Emil och Viktor värmer sig utanför båthuset.

 

 

 

 

IMG_0973

 

 

Petra Persdotter Johansson, som driver restaurangen på Mon, lånar ut båthuset och sköter annonseringen till julmarknaden

– Det roligaste av allt är att se hur alla skärgårdsbor samarbetar för att göra julmarknaden möjligt, säger Petra, medan hon förbereder eftermiddagens julbord.

Text och bild: Lena Ahlström

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *