Morotskaka är mångas favorit. Den är smaskig till vardag och fest, och kanske som allra bäst på den nyttiga morotens dag 4 april – samt förstås på morotskakans dag den 3 februari!
Morötter har en naturligt söt smak. De innehåller mer socker än någon annan grönsak förutom sockerbetor. Därför har de använts i bakverk lång tillbaka i tiden. Redan på medeltiden användes morötter för att göra bakverk söta. På den tiden var sötningsmedel få och dyra.
Morotskakans historia är omdiskuterad. Den typ av morotskaka vi äter i dag är dock en ganska modern kaka. Under och efter andra världskriget – när socker, bland annat, var ransonerat – blev den mycket populär i både USA och Storbritannien.
Som cafékaka slog den igenom på allvar under 1960- och 70-talen. I dag är morotskaka ett av de vanligaste bakverken när vi tar en fika.
2,5 dl matolja
200 g strösocker (ca 2 1/3 dl)
4 dl finrivna morötter
3 ägg
240 g vetemjöl special (4 dl)
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
0,5 tsk salt
1 tsk kanel
ev. 1/2 tsk riven muskot
200 g smör
200 g Philadelphiaost
3,5 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
rivet skal och saft av 1 citron
- Sätt ugnen på 200°. Vispa socker och ägg vitt. Tillsätt morötterna och sedan oljan. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten. Smörj och bröa en form och häll i smeten. Grädda mitt i ugnen 30-35 minuter. Låt morotskakan svalna något.
- Smält smöret till toppingen och låt det svalna. Vispa med de andra ingredienserna till en luftig smet. Bred över kakan. Låt stå kallt en stund så att toppingen stelnar.