Den 10 januari – och för några den 13 mars – firar vi Mazarindagen. Mazarinen är en riktig klassiker. Kännetecknande är att den består av ett mördegsskal fyllt med mandelmassa och toppad med glasyr. Därefter kan den smaksättas på olika vis.
Bakverket är uppkallat efter kardinalen och fransmannen Jules Mazarin som levde i Frankrike under 1600-talets första hälft. Jules Mazarin var kardinal och Frankrikes försteminister från 1642 till sin död. Han hette egentligen Giulio Mazarini och härstammade från en familj på Scililien.
Genom sitt inflytande på drottning Anna befäste han sin ställning och bidrog till Frankrikes storhetstid både genom reformer i förvaltningen och en framgångsrik utrikespolitik. Den förflyttning av makten från högadeln till ämbetsmännen, som hans förvaltningsreform medförde, väckte stark opposition och ledde till öppen revolt, den s. k. Fronden 1648-53, vilken dock nedslogs.
Mazarin försökte fullfölja och genomföra vad Richelieu påbörjat. Han fortsatte krigen mot Spanien. Det första avslutades i och med westfaliska freden 1648, det senare genom den pyreneiska 1659. Genom båda vann Frankrike nya områden.
Mazarin hade finansiella besvär och det sades att han förskingrade statens pengar. Det uppstod ett allmänt missnöje mot kardinalen och 1648 utbröt uppror. I början av 1651 tvingades Mazarin fly från Paris till Brühl, nära Köln, varifrån han dock fortsatte att styra Frankrike. Han kom tillbaka till Paris, men tvingades i slutet av 1652 fly än en gång. Han återvände 3 februari 1653 till Paris till folkets jubel. Han fortsatte vara Frankrikes egentlige styresman tillsammans med Ludvig XIV, efter att kungen vid 13 års ålder förklarats myndig (1651).
Ett varaktigt bevis på Mazarins intresse och passion för litteratur, är biblioteket Bibliothèque Mazarine i Paris som är uppkallat efter honom. Biblioteket öppnades för allmänheten 1643.
Här bjuder vi på ett recept på Apelsinmazariner.
Källa: Wikipedia
4 comments for “Mazarindagen firas den 10 januari samt 13 mars”