Rostad svartvinbärspaj med nougatkräm

normal_svarta_vinbarDenna efterrättspaj är en kombination av många smaker och en dröm för svartvinbärsälskare. På internationella Pi-dagen den 14 mars görs paj på en del universitet i USA. Pi uttalas pie (paj) på engelska.

Ingredienser:
Rostad smulpaj: 100 g hasselnötter 1 ½ dl havregryn 1 dl solroskärnor 1 ½ msk farinsocker 100 g smör ½ dl strösocker ½ dl ljus sirap 3 msk vetemjöl eller potatismjöl 2 msk vispgrädde

Bärfyllning: 3-4 dl svarta vinbär 2 msk strösocker 2 msk potatismjöl

Nougatkräm: 1 ½ dl mjölk 2 medelstora äggulor 1 msk strösocker 50 g nougat (eller lite mer) 2 dl vispgrädde

Gör så här:
Smuldeg: Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna och gnugga skalet med en handduk. Hacka nötterna grovt. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda havregryn, solroskärnor, farinsocker. Häll ut ett jämnt lager på en plåt med bakplåtspapper. Rosta mitt i ugnen 8 min. Alternativt rosta alla dessa ingredienser i torr stekpanna. Smält smör, strösocker och sirap i en kastrull. Dra från värmen och rör ner mjöl och grädde. Blanda det med nötterna och havregrynsblandningen.

Bärfyllning: Blanda vinbär, socker, potatismjöl. Lägg bären i en pajform och bred smuldegen över. Grädda mitt i ugnen 20-25 minuter.

Nougatkräm: Koka upp mjölken. Vispa äggulor och socker. Häll mjölken över äggulorna under vispning. Häll tillbaka i kastrullen och sjud smeten under vispning till 85 grader, kontrollera med digitaltermometer. Ta av kastrullen från plattan. Hacka nougaten och smält de i mikrovågsugnen eller i vattenbad. Rör ner nougaten i äggsmeten. Låt kallna i kylen. Vispa grädden och rör ner den i nougatsmeten. Servera pajen lite ljummen med nougatkräm – eller hoppa över nougatkrämen och servera med vaniljglass. Receptet hittade vi i Allt om mat.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *