Bibimbap – Sydkoreas svar på Pytt i panna

Sveriges Olympiska kommittés näringsfysiolog Linda Bakkman har skrivit boken Maten bakom resultaten – som vänder sig såväl till vardagsmotionären som vill förbättra sina resultat och till föräldrar som vill ha bra argument till sina hårt tränande tonårsbarn som till elitidrottare. Till Kultursmakarna delar hon med sig av några av sina recept i samband med vinter-OS i PyeongChang i Sydkorea i februari 2018. Läs Kultursmakarnas intervju med henne här.

Bibimbap kallar Linda Bakkman ”Koreansk pyttipanna”. Här är hennes recept med kyckling, saltad gurka, sesamspenat, böngroddar, morötter och stekt ägg, blandat med en enkel hemmagjord bibimbapsås till en härlig röra.

 

Bibimbap – koreansk pytt i panna.
Foto: Bianca Brandon Cox

Ingredienser för två personer:
200 g kycklingfile
2 msk japansk soja
1 vitlöksklyfta
½ msk flytande honung
2 tsk rapsolja till stekning
1 ½ dl sushiris eller jasminris
2 morötter
2 ägg
salt
ev 1 tsk svarta sesamfrön

Saltad gurka:
½ gurka
1 tsk risvinäger
½ tsk socker
⅓ röd chili
salt

Böngroddar:
100 g färska böngroddar
½ tsk sesamolja
salt

Sesamspenat:
100 g färsk spenat
1 ½ msk sesamfrön
1 tsk rapsolja till stekning
Koreansk bibimbapsås:
1 liten bit ingefära (ca 10 g)
1–2 vitlöksklyftor
½ dl japansk soja
½ dl oystersås
½ dl tomatpuré

Gör så här:
1. Blanda soja, finhackad vitlök och honung till en marinad. Lägg kycklingen i en plastpåse och häll över marinaden. Låt marinera ca 20 minuter.
2. Koka riset enligt anvisningen på förpackningen. Skär morötterna i smala stavar eller riv dem grovt och salta lätt.
3. Bibimbapsås: Skala och hacka ingefäran och vitlöken. Blanda soja, oystersås, tomatpuré, ingefära och vitlök i en skal. Mixa såsen slät med stavmixer.
4. Saltad gurka: Skiva gurkan tunt med en osthyvel och salta den lätt. Blanda med risvinäger och socker. Strö över hackad chili.
5. Böngroddar: Lägg böngroddarna i en bunke. Koka upp vatten och häll över groddarna. Skölj genast groddarna i iskallt vatten i ett durkslag. Blanda groddarna med sesamolja och salta lätt.
6.  Stek den marinerade kycklingen i rapsolja på medelstark värme tills den är genomstekt. Låt vila 5 minuter och skar den sedan i skivor.
7. Sesamspenat: Stek under tiden spenaten tillsammans med sesamfrön i rapsolja på hög värme ungefär 1 minut så att den blir mjuk.
8. Stek äggen så att de fortfarande har en krämig gula.
9. Lägg riset i två skålar. Lägg kycklingen mitt på riset. Fördela grönsakerna i högar runt om och lägg till sist på det stekta ägget. Garnera gärna med svarta sesamfrön. Servera med bibimbapsås. Gör som i Korea – blanda runt allt till en röra och ät med sked!

 

Linda Bakkman.
Foto: Göran Segeholm

Linda Bakkmans andra recept till Kultursmakarnas läsare är:
* Mug–cake (gröt-och-äggfrukost i ett som passar till såväl frukost som mellanmål och kan ätas i farten)
* Nöt och kolapaj – en av Lindas absoluta favoriter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *