Ät vinnande mat som en olympier

Kom i form till vinter-OS med Sveriges Olympiska kommittés näringsfysiolog Linda Bakkman. I höstas kom hennes första bok – Maten bakom resultaten – som vänder sig såväl till vardagsmotionären som vill förbättra sina resultat och till föräldrar som vill ha bra argument till sina hårt tränande tonårsbarn som till elitidrottare. Till Kultursmakarna delar hon med sig av några av sina recept. Hennes tips finns längst ner i artikeln.

Linda Bakkman.
Foto: Göran Segeholm

Med start den 9 februari och ett par veckor framåt är det dags för Olympiska vinterspel i PyeongChang i Sydkorea. En nyckel person för de svenska aktiva är näringsfysiologen Linda Bakkman. I över ett decennium har hon givit Sveriges OS-hopp kostråd för att hjälpa dem att bli mer framgångsrika.

– Jag kommer att finnas tillgänglig för våra aktiva 24 timmar om dygnet, berättar Linda Bakkman.
Linda Bakkman är näringsfysiolog och doktor i medicinsk vetenskap. I 13 år har hon arbetat som kostrådgivare på Sveriges Olympiska Kommitté med att förbättra kosten för våra mest framgångsrika idrottare. I sitt arbete möter hon allt från motionärer till hårt tränande ungdomar och OS-medaljörer.
– Jag får ofta frågor från en bredare publik också. Därför skrev jag boken som vänder sig till alla som tränar för att bli bättre, starkare, snabbare eller vad det kan vara. Detta oavsett vilken nivå man är på, berättar Linda Bakkman.

Senaste forskningen
I boken presenteras den senaste forskningen om hur vi ska äta för att få ut maximal effekt av vår träning. Linda Bakkman delar även med sig av inspirerande recept och tips på vad som är bra att ta med i träningsväskan.
Det finns inga universallösningar som fungerar lika bra för alla, men i boken finns råd för de viktiga uppladdnings- och återhämtningsmålen, samt för näringsberäknade luncher och dessutom kreativa tips. Både näringsmässigt och praktiskt utgår hon från utmaningarna med ett liv i rörelse.
– Människan är unik bland däggdjuren genom att vi lever på fem kontinenter. Vi är väldigt anpassningsbara som art och har en flexibel ämnesomsättning som kan tillgodogöra sig olika näringsämnen för vår energiförsörjning.
Frågan är vad just du vill uppnå.
– Inget är så nyttigt att du kan livnära dig på bara det. Och inget så onyttigt att du inte kan äta det någon gång ibland, säger Linda Bakkman som gärna vill nyansera debatten och fortsätter:
– Vi rör oss för lite och äter för mycket socker, så är det. Men lika fel som att den som är överviktig äter mycket socker, lika fel är det att den som tränar inte äter frukt för att de är rädda för sockret.
Det är viktigt att målgruppsanpassa kostråden. Det är mer komplext än att endast dela upp mat i nyttigt och onyttigt. Linda Bakkman är less på självutnämnda experter som får stort utrymme i media.
– Vetenskap och fakta är viktigare än tyckande, slår hon fast.

 

Specielmeny inte självklart bra
Hon är kritisk till trender som till exempel att skippa gluten utan att man fått en läkardiagnos.
– Det finns inga självklara belägg för att specialmenyer ger bättre mat. I stället kan man missa näringsämnen som man behöver om man skippar en kategori som till exempel laktos eller gluten. Dessutom blir det praktiskt ännu svårare. Att vara elitidrottare och få i sig tillräckligt mycket och väl sammansatt kost vid rätt tidpunkt är tillräckligt utmanande ändå utan att man ska utesluta hela livsmedelskategorier när man inte behöver.
Kunskap är viktigt. Den som vill utesluta något ur sin kost måste inse att det har konsekvenser och kräver kunskap om vad man ska komplettera med.

Låt läkare utreda
En annan aspekt hon tar upp är skolbespisningarnas hopplösa situation. Hon tycker att alltför många elever kräver specialkost utan att ha blivit utredda av läkare.
– Det gör skolmaten dyrare och varje portion får kosta ännu mindre. Det är bättre om pengarna kan användas till näringsriktig mat överlag. Det blir fel när trender i stället för vetenskap och fakta urholkar de redan låga summorna från skattepengar som används till skolmat, tycker Linda Bakkman.
– Har man problem med magen ska det utredas av läkare. Men standardlösningen är inte att själv utesluta vissa livsmedel. Det kan till och med vara skadligt, säger Linda Bakkman.

 

Yongpyongs alpina center i PyeongChang

Kunde Gunde nått längre?
Men nu snart är det dags för vinter-OS och de aktiva har länge fått hennes råd.
Hade Gunde Svan – som deltog i åtta olympiska lopp och tog medalj i sex av dessa – kunnat nå ännu bättre resultat med modern kost? Han har rykte om sig att han var perfektionisten personifierad. Inte minst inom kosten.
– Ja, det tror jag. Mycket gröt räcker inte, skojar Linda Bakkman.
– Men inte bara kosten har förändrats, även träningen. Man ser mer på helheten kost, träning och uppladdning. Till exempel är det viktigt att periodisera intaget av kolhydrater.

Både träna och ät
Är kosten lika viktig som träningen?
– Nej, det går inte att äta i stället för att träna. Däremot behöver man förstå att förutsättningen att genomföra träningspass och resultatet man når är starkt sammankopplade med det du stoppar i munnen – både före och efter, förklarar Linda Bakkman.
Det vi äter påverkar förutsättningarna för att nå de mål vi sätter upp.
– Precis som man tränar olika ska man äta olika utifrån vad man har för mål, vilken del man vill förädla.

Nya mätmetoder hjälper
När det drar ihop sig till stora tävlingar, som OS, handlar det om att äta och dricka och ladda upp på rätt sätt. Tidigare baserade sig listan på vad de aktiva skulle äta framför allt på de erfarenheter man gjort tidigare, antingen under säsongen eller tidigare. I ett omfattande excel-ark listade Linda Bakkman all den mat, inklusive näringsberäkning, som de aktiva skulle få i sig.
– Jag gör fortfarande mitt excel-ark. Men numera finns det apparater för att mäta bland annat vätskebalans, energiförbrukning, blodsockernivå med mera. Tidigare har vi inte haft den här sortens objektiva data.
Detta underlättar arbetet och pedagogiken för att förklara för de aktiva vad de ska äta och dricka är tydligare.
– Den aktiva kan se direkt vad som händer med blodsockret. Vi kan agera direkt och anpassa kostråden bättre. Vi behöver inte dra slutsatser och dra lärdomar som vi har nytta av inför nästa OS först fyra år senare.
Linda Bakkman säger att många aktiva lyder hennes och kollegornas råd och att det ger resultat.
– Det finns andra faktorer än mer träning som skiljer eliten från den absoluta världstoppen – kosthållningen är definitivt en nyckelfaktor, säger hon.

Lindas recept till Kultursmakarnas läsare
Linda Bakkman delar med sig till Kultursmakarna av några av sina recept som kan hjälpa oss här hemma som vill ha ork och kraft att heja på idrottarna i Sydkorea:
* Bibimbap – Sydkoreas svar på Pytt i panna – är ett självklart tips
* Mug–cake (gröt-och-äggfrukost i ett som passar till såväl frukost som mellanmål och kan ätas i farten)
* Nöt och kolapaj – en av Lindas absoluta favoriter.

Maten bakom resultaten är utvald att representera Sverige i Gourmand World Cookbook Award 2018 i Kina i maj. Kategorin är Food and sports.

Boken är utgiven av Norstedts och har ISBN nummer 978-91-1-308062-8. Den går att beställa  på www.matenbakomresultaten.se och för kontinuerliga tips från Linda Bakkman följ @matenbakomresultaten på Instagram.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *