Baklava är gott och kan komma väl till pass för den som vill fira Norooz/Nawrouz/Newroz – det vill säga det iranska/ afghanska/kurdiska nyåret i mars. Baklava äts också gärna som dessert i Mellanöstern när annat ska firas, nationaldag till exempel i Jordanien 25 maj.
Kurdiska recept är inte helt lätt att hitta. Men vi hittade Rojin, kurd från den turkiska delen som har en blogg med recept på kurdisk mat, Kurdmat. Recepten och tillagningen av den kurdiska maten har hon lärt av sin mamma Sadiye.
Det är en ambitiös fin blogg med många härliga recept som vi gärna förmedlar. Här är Rojins recept på Baklava på pistagenötter – som hon tipsar är väldigt gott att äta tillsammans med vaniljglass.
Ingredienser, 6-8 personer:
5 dl eller 300 g pistagenötter eller valnötter
1 pkt filoblad t.ex. grekiskt degblad och dessa finns frysta eller färska i matbutik
300 g osaltat smör
Sockerlag
3,5 dl socker
6 dl vatten
1 1/2 tsk citronsaft eller 1 tsk citronsyra. Smaka försiktigt av och tillsätt ev mer syra om man tycker om det
Sockerlag kan med fördel lagas dagen innan
Tillagning:
1. Börja med sockerlagn där socker och vatten blandas och kokas upp i ca 10 minuter
2. Tillsätt sedan citronsaften och koka i ytterligare 5 minuter
3. Ställ åt sidan och låt den svalna, helst bli helt kall
4. Sätt ugnen på 175 grader
5. Finhacka pistagenötter för hand eller i en kvarn, spara lite till garneringen
6. Smält smör i en kastrull
7. Pensla botten på en plåt eller en stor ugnsfast form med lite smör
8. Lyft försiktigt upp ett filoblad och lägg i formen. Pensla på lite av det smälta smöret och fortsätt så tills du lagt 4 st filoblad
9. Bred ut halva nötblandningen över filobladen
10. Lägg 3 nya filoblad och varva med smör som innan
11. Bred ut resten av nötblandningen
12. Lägg resterande filoblad och varva med smör som tidigare
13. Skär baklavan i kvadrater, alltså skär i lodrätt med en vass kniv och sedan vågrätt så att det bildas som små trianglar eller kvadrater
14. Häll över resterande smör över hela baklavan
15. Ställ i den varma ugnen i ca 30-40 minuter tills baklava fått en fin gyllene brunfärg. Viktigt här att det inte blir bränt
16. Ta ut baklavan och häll direkt över sockerlaget
17. Garnera med lite pistagenötter eller valnötter (inte nödvändigt)
18. Låt svalna