Panettone är ett traditionellt italienskt julbröd med torkad frukt. Brödet är tungt och matigt med härliga fylliga aromer som också passar vår nordiska jul alldeles utmärkt!
1 apelsin
3 dl torkad frukt t.ex. russin, fikon, aprikoser, grovt hackade
1 dl cognac
100 g smör
1 ½ dl mjölk
½ pkt färsk jäst
3 ägg
1 dl strösocker
3 msk vaniljsocker
7 dl vetemjöl
1. Tvätta apelsinen och strimla skalet fint. Lägg den torkade frukten och apelsinskalet i cognac. Låt dra i sig i minst 8 timmar. Gärna längre.
2. Smält smöret, häll i mjölken och värm blandningen till 37 grader. Lös jästen i en bunke och häll över den värmda mjölken. Rör ner ägg, socker, vaniljsocker och mjöl och rör till en jämn smet. Låt jäsa i 30 minuter. Blanda försiktigt i cognacsfrukten.
3. Häll smeten i smorda portionsformar eller två större och grädda 40-45 minuter i 175 grader. Prova med en sticka att kakan inte är kladdig inuti. Pudra kakan med socker innan servering.
Källa: livstilsprogrammet Strömsö