Latkes – judiska rårakor till chanuka

Chanuka är en judisk historisk fest, som firas till minnet av att den judiska armén lyckades besegra syrierna för mer än 2000 år sedan (165 f. vt.) och återerövra Jerusalem och templet. Fira chanuka med att göra latkes – judiska rårakor

imagesVBUXUZGP latkes

Latkes – judiska rårakor, passar som tillbehör till kött eller till fika

Ingredienser:
6 stora potatisar
1 finhackad lök (inte nödvändigt)
3 matskedar mjöl
2 ägg
2 tsk salt
1 kryddmått mald svartpeppar (inte nödvändigt)
olja till stekning

Gör så här:
• Skala och riv potatisen fint, låt den stå en stund och häll därefter av så mycket som möjligt av vätskan som potatisen släppt ifrån sig.
• Blanda lök och riven potatis. Blanda riven potatis med lök.
• Tillsätt mjöl, ägg, salt och peppar.
• Hetta upp olja i en stekpanna och stek latkesarna tills de får en lätt brynt yta med lite krispiga kanter.

Servera antingen som tillbehör till kött eller till kaffe/te tillsammans med äppelmos eller annan sylt eller som en egen rätt med en sallad och eventuellt gräddfil till.

Receptet är taget ur boken Judisk mat i svenskt kök, Hillelförlaget, ISBN 91 85164 569.

 

2 comments for “Latkes – judiska rårakor till chanuka

  1. Lars
    24 mars, 2017 at 04:52

    Vad ska man göra med äggen?

    • Caroline Maino
      24 mars, 2017 at 07:59

      Tack för att du har falkögon och frågar när du upptäcker något knas! Äggen föll bort i förklaringen, men finns där nu tack vare dig.
      Äggen tillsätts med mjöl, salt och peppar till den rivna potatis du blandat med lök.
      Lycka till och smaklig spis!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *