Chanuka firas i år från 10 till 18 december

Chanuka är en av judendomens mest kända högtider, ibland jämförs den med den kristna julen. Vid båda högtiderna tänder man ljus, ger varandra gåvor och äter speciell mat.
Chanuka firas i åtta dagar och inleds den 25 dagen i den judiska månaden Kislev. Judiska högtider börjar vid solnedgången och i år, 2020, börjar firandet den 10 december. Då tänds det första ljuset i den åttaarmade ljusstaken, chanukkia. Firandet pågår i år till kvällningen den 18 december.

Chanuka firas med ljus, latkes, pepparkakor med mera Foto: Karl Gabor

Chanuka firas med ljus, latkes, pepparkakor med mera
Foto: Karl Gabor

Chanuka är en historisk fest, som firas till minnet av att den judiska armén lyckades besegra syrierna för mer än 2000 år sedan (165 f. vt.) och återerövra Jerusalem och templet. Enligt en legend sökte soldaterna efter helig olja när de kom in i templet. De fann bara tillräckligt mycket olja för en dag. Man använde oljan i en ljusstake, men som ett mirakel räckte oljan i åtta dagar. Det är därför som Chanuka pågår i just åtta dagar. Dessa åtta dagar är dock inte helgdagar så till vida att sabbatsbuden gäller, utan snarare en utdragen fest.

Under Chanuka tänder man ett ljus i Chanukastaken varje kväll. Chanukastaken är en åttaarmad ljusstake som har plats för ett nionde ljus, som kallas tjänaren. Med detta tänder man de övriga ljusen. Chanuka är ljusets fest. Man spelar spel, sjunger och ger varandra små gåvor.  Man spelar spel, sjunger och ger varandra små gåvor.

Här berättar Judit Lukacs mer om Chanuka och hur hon firar 2013 . Vi tipsar även om hur man gör latkes – judiska rårakor

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *