Falklandsöarna firar befrielsedagen 14 juni

Falklandsöarna
Foto: Tzzzpfff~commonswiki

Den 14 juni firar Falklandsöarna befrielsedagen. Det var den dagen 1982 som britterna avgick med seger i kriget efter det att Argentina invaderat öarna 75 dagar tidigare.  

Den 2 april 1982 invaderades den lilla brittiska kolonin Falklandsöarna av drygt 4000 argentinska soldater. Ett åttiotal brittiska marinsoldater tvingades kapitulera. Alltsedan 1833 har Argentina och Storbritannien bråkat om överhögheten över öarna, då öarna ”återtogs” av britterna, sedan ett antal spanjorer som bosatt sig där drivits bort.

Falklandsöarna ligger 600 km öster om Sydamerikas sydspets i sydatlanten och är till ytan ungefär lika stort som Härjedalen. Dåvarande premiärministern Magaret Thatcher skickade omedelbart den brittiska flottan till Falklandsöarna. Under de 75 dagar som kriget varade förlorade mer än 250 britter livet. Argentina förlorade ca 650 soldater. Den 14 juni 1982 slutade kriget med en brittisk seger.

Falklandskriget startade med att Argentina lade beslag på de närbelägna brittiska Falklandsöarna i Sydatlanten. Storbritannien förklarade genast krig och lyckades snart besegra de argentinska trupperna. Kriget ledde till att juntan förlorade makten i Argentina.

Stanley
Foto: Head

Falklandsöarna har knappt 3000 invånare. Tidigare dominerade jordbruk och boskapsskötsel, nu är fiske största inkomstkällan, följt av turism. Borrning efter olja och gas har påbörjats i havet utanför öarna.

Det är den spännande naturen som lockar turisterna. Stora pingvinkolonier, häckande albatrosser och andra unika sjöfåglar. I havet är det lätt att se val – allt från sävliga bardvalar till flockar av hungriga späckhuggare och snabba delfiner. Och på stränderna trängs aggressiva pälssälar med smidiga sjölejon och feta sjöelefanter.

Vad äter man då på Falklandsöarna? Jo, lamm förstås, och det traditionella köket är fullt av intressanta lammrätter. Eftersom det finns många pingviner på öarna äter också många deras röda ägg. Havet ger också rikligt med föda som till exempel musslor, bläckfisk, havsabborre och havsöring. Maträtterna är starkt inspirerade av det brittiska, spanska och sydamerikanska köket. Fisk med chips är mycket populärt. Och skaldjurssallader. Här kan du pröva ett recept på en skaldjurssallad med sting till förrätt om du vill.

Falklandsöarna har varit föremål för konflikt mellan Argentina och Storbritannien sedan 1833. Enligt SvD Ledare den 29 mars 2016 har intresset från Argentinas sida ökat på senare år ”då man funnit tecken på oljefyndigheter i vattnet kring öarna, och så sent som förra året förstärkte britterna Falklandsöarna militärt.

Nu riskerar konflikten att eskalera igen, då det rapporterats om att en FN-kommission kommit fram till att Argentinas territorialvatten bör utökas till att inkludera Falklandsöarna. Detta skulle vara anmärkningsvärt då öarna aldrig tillhört Argentina. Medan den argentinska regeringen hyllar beslutet så förhåller sig den brittiska mer avvaktande.”

Källa: SO-rummet, Falkland Islands Government, Wikpedia, 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *