Amerikanska Samoa firar nationaldagen den 17 april

Amerikanska Samoa
Foto: Eric Guinther

Östra delen av Samao-öarna är ett amerikanskt territorium i Polynesien i södra Stilla havet. Som med många andra länder har kolonisatörerna växlat genom åren, inte sällan efter konflikter mellan olika stormakter. Det gäller även Samoa. I Berlinfördraget 1899 reglerade Storbritannien, Kejsardömet Tyskland och USA sina konflikter i området. Tyskland fick genom fördraget västra Samoa och USA östra Samoa. 17 april år 1900 överfördes landet från Kejsardömet Tyskland till USA.

Östra Samoa förvaltades sedan av den amerikanska flottan fram till år 1951 då förvaltningen övergick till det amerikanska inrikesdepartementet. I april 1960 fick Amerikanska Samoa status som amerikanskt autonomt territorium.

Samoa består av nio vulkanöar i sydvästra Stilla havet. Den polynesiska kulturen på öarna brukar beskrivas som konservativ och präglad av ett slags gammaldags kristendom. I centrum för samhällslivet står kyrkan och storfamiljerna, vars ledare (mataier) är lokala makthavare. Öarna styrdes tidigare av Nya Zeeland, och numera bosätter sig många unga samoaner där.

Amerikanska Samoa har ett tropiskt klimat, det vill säga varmt och fuktigt. Regnperioden varar från november till april och tyfoner är vanliga mellan december och mars. Den behagligaste perioden är mellan maj och oktober. Antalet innevånare är runt 70.000.

I Samoa livnär sig de flesta på jordbruk och fiske, även om turismen har vuxit snabbt på de tropiska öarna.

Vegetarisk corned Beef
Foto: Tasteline.com

Vad sägs om kolgrillade fladdermöss?

Lokala specialiteter är till exempel taro (en rotfrukt inte helt olika potatis) i kokosmjölk serverat med corned beef och lök. Taisi moa är kyckling grillad i bananblad. Per tunuvilivili är kolgrillade fladdermöss och oka i’a är tonfisk marinerad i lime. Man äter mycket fisk och skaldjur.

Andra populära rätter är grillad spädgris samt kyckling, brödfukt och andra tropiska frukter. Kava är nationaldrycken.

Vi nöjer oss med att förmedla ett recept på en vegetarisk corned beef.

Källor:
ui.com (Utrikiska institutet/Landguiden)
Wikipedia
Foodetc.se
Tasteline.com
Alla dessa dagar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *