Nöt- och kolapaj

Denna smarriga paj är en av Sveriges Olympiska kommitées näringsfysiologs, Linda Bakkmans, absoluta favoriter. I samband med vinter-OS i PyeongChang i Sydkorea i februari 2018 delar hon med sig av några recept från hennes första bok Maten bakom resultaten. Det är en bok som vänder sig såväl till vardagsmotionären som vill förbättra sina resultat som till föräldrar som vill ha bra argument till sina hårt tränande tonårsbarn samt till elitidrottare. Läs Kultursmakarnas intervju med henne här.

Linda berättar att nöt- och kolapajen är: En av mina absoluta favoriter sedan barnsben, här modifierad för att inte bli så söt. Nötter och ägg i botten och mjölk på toppen. Så söt och god med bara tre ingredienser! Ingen tror att det är sant (knappt jag själv). Passar utmärkt för glutenintoleranta.
Den tar sin tid men är väl värd att vänta på. Och eftersom den sköter sig själv kan man göra något annat under tiden. Ett långpass till exempel…

 

Nöt- och kolapaj.
Foto: Bianca Brandon Cox

Ingredienser:
1 burk kondenserad mjölk (400 g) (den sötade)
150 g hasselnötter
4 äggvitor

Gör så här:
1. Lägg den oöppnade burken med kondenserad mjölk i en rymlig kastrull. Fyll på med vatten så att det täcker burken. Låt koka 2 timmar. Se till att burken hela tiden är täckt med vatten. Låt burken svalna innan den öppnas. Sätt ugnen på 175°. Mixa hasselnötterna i en mixer till ett grovt mjöl. Vispa äggvitorna hårt och vand ner de malda hasselnötterna.
2. Smörj en form med löstagbar kant och bred ut nöt- och äggsmeten. Grädda mitt i ugnen 15 minuter. Ställ bottnen att svalna.
3. Öppna burken med kondenserad mjölk och rör om. Bred krämen på nötbottnen och servera.

Tips! Nötbottnen kan du frysa in och använda senare.
Tips! Garnera pajen med flingsalt och/eller rostade hasselnötter.

 

Linda Bakkman.
Foto: Göran Segeholm

Linda Bakkmans andra recept till Kultursmakarnas läsare är:
* Bibimbap – Sydkoreas svar på pytt i panna
* Mug–cake (gröt-och-äggfrukost i ett som passar till såväl frukost som mellanmål och kan ätas i farten)

1 comment for “Nöt- och kolapaj

  1. 26 mars, 2018 at 09:10

    Detta var supergott och superenkelt!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *