Lettisk saffranskringla

Om den här kringlan bakas på rätt sätt ska den bli ganska platt och inte kännas torr inuti, snarare lite mjuk och klibbig. Detta är ett mycket gammalt recept där degen helst skall knådas för hand. Det går dock bra att använda matberedare.

Kringlorna kan mycket väl passa på Lettlands nationaldag den 18 november. Det är en mycket speciell dag för varje lett. Då firas Lettlands självständighet – högtidligt med historiska återblickar på frihets- och ockupationstider.

Ingredienser:

Lettisk saffranskringla

Lettisk saffranskringla

5 dl mjölk

300 g smör

3-4 dl socker

50 g jäst

3 äggulor (äggvitorna sparas till pensling av kringlan)

Ca 15 dl mjöl

200 g mandel, skållad, skalad och hackad

250 g russin, kärnfria, kaliforniska

2 paket saffran

1 tesked kardemumma

1/2 tesked salt

Rivet skal av en citron

Saften av en citron

 

Gör så här:

Vispa äggulor och socker. Tillsätt salt, kardemumma, citronskal, citronsaft och saffran löst i lite vatten. Blanda i mjölk, mjöl, smält smör och jäst som lösts i den handljumma mjölken.

Knåda degen tills den är något så när torr och släpper fingrarna. Blanda i russen som skakats en stund i en påse med lite mjöl. Låt degen jäsa ca 30 minuter.

Forma degen till en kringla. Den täcker en hel bakplåt. Täck över och låt jäsa ytterligare 30-40 minuter.

Pensla kringlan med äggvita, strö mandeln över kringlan och pensla igen. Grädda vid 200 grader i cirka 20 minuter eller tills mandeln börjar få färg.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *