Hjortstek med grönsaker och svamp

Hjortstek med grönsaker och trumpetsvamp
Foto: Lena Ahlström

Ingredienser till sex personer:

ca 1.5 kg hjortstek
6 morötter
3 hg selleri
3 hg squash
0.5 msk timjan
1 msk olja
2 msk honung
0.5 tsk salt
1 krm svartpeppar

Sås:
spad från hjortsteken
1 msk kalvfond eller annan köttfond
1.5 dl grädde
1 msk balsamvinäger
2 tsk mjöl

Tillbehör:
Svamp, t ex trattkantareller eller trumpetsvamp
Kokt potatis

 

Gör så här:

  1. Salta och peppra lite grann efter behag i en ugnsform.
  2. Lägg i hjortsteken och stoppa in en stektermometer med spetsen i köttets mittpunkt.
  3. Mät upp timjan, olja, honung, salt och peppar i en liten skål. Blanda.
  4. Bred ut över hjortsteken.
  5. Skala morötter och selleri. Skär rotsakerna och squashen i mindre bitar och lägg dem i ugnsformen vid sidan av hjortsteken.
  6. Häll 1,5 dl vatten i ugnsformen.
  7. Ställ in hjortsteken i nedre delen av ugnen i 125°C tills kött-termometern visar 62°C (mediumstekt).
  8. Låt köttet vila i rumstemperatur i minst 15 minuter innan du skär upp det i skivor.
  9. Hårdstek svampen i smör under 15 minuter.
  10. Gör såsen: Häll spadet från köttet i en såskastrull. Tillsätt köttfond, grädde, balsamvinäger och idealmjöl. Vispa.
  11. Låt koka upp under omrörning och koka ett par minuter.
  12. Smaka av.
  13. När köttet är ljummet, skär upp i skivor och servera med såsen, svampen, sellerin, morötterna och kokt potatis.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *