Grynkorvens dag är det tredje torsdagen i oktober

Grynkorv-på-tallrik

Grynkorv med potatismos och lingon Bilden är lånad från Grynkorvens vänners hemsida

Jodå – Grynkorvens vänner finns – med nära 700 medlemmar företrädes vis i Skaraborg där grynkorven är länets nationalrätt. När det drar ihop sig till tredje torsdagen i oktober förbereds en grynkorvsfest med fyra olika sorters grynkorv och en trubadur sjunger till grynkorvens lov.

Så här kan du göra hemlagad grynkorv: 

Ingredienser:
1 kg korngryn
1 l vatten
3 kg malet fett fläskkött
3 st gula lökar
3 msk salt
2 tsk vitpeppar
2 tsk kryddpeppar
10 m fjälster
grovt salt

Gör så här:

  1. Lägg korngrynen i blöt under natten.
  2. Blanda dem med det malda fläskköttet och riven lök.
  3. Salta och krydda. Arbeta igenom smeten väl.
  4. Stoppa smeten ganska löst i fjälster. Bind upp till Grynkorvar av önskad storlek.
  5. Varva Grynkorvarna med grovt salt. Låt stå över natten i kylskåp. Ät och njut. Frys resterande korvar styckvis.

Kokning
Tina fryst korv, helst över natten i kylskåp. Lägg grynkorven i hett vatten. Låt sjuda 22 – 25 minuter. Tillsätt gärna salt och något lagerblad och några svartpepparkorn i kokvattnet.

2 comments for “Grynkorvens dag är det tredje torsdagen i oktober

  1. Bengt
    9 december, 2015 at 05:40

    Varför krydda kokvattnet till korven?

    • Lena Ahlström
      9 december, 2015 at 07:10

      Du gör förstås som du vill, men korven kan få lite extra smak. Minns från min ungdom när korvgubbar gick med kokt korv i en låda på magen att vattnet innehöll pepparkorn och ibland även lagerblad.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *