Sju fiskpuréer till små barn

Vid sex månaders ålder kan det vara dags att ge barnet smakportioner. Det finns inga regler för vad man ska börja med. Det viktiga är att maten har mjuk konsistens så att barnet inte sätter i halsen. När barnet vill ha större smakportioner ökar man successivt mängderna till små måltider. Nedan finner du rätter som passar barn mellan 6 och 8 månader. 

örtig fiskpure

Örtig fiskpuré med citron

Örtig fiskpuré med citron
10 portioner 
200 g koljafilé eller annan filé
10 stora potatisar
5 morötter
3 msk citronsaft
½ dl hackad persilja och/eller dill
1 dl smör, raps- eller olivolja

  1. Dela och koka potatis och morötter
  2. När de nästan är mjuka, lägg i fisken och sjud under lock i cirka 2 min. Fisken är klar när den är fast och ogenomskinlig. Häll då av vätskan (spara att späda med).
  3. Tillsätt citronsaft och persilja/dill. Mixa eller mosa. Späd maten med kokvattnet. Blanda i matfettet strax innan servering.

Gluten? Nej. Laktos?  Välj ett vegetabiliskt matfett. Ägg? Nej 

Lax och paprikapuré med timjan
10 portioner
250 g laxfilé
2 dl hackad paprika
1 l kokt ris (drygt 5 dl okokt)
3 msk hackad färsk timjan eller 1 msk torkad
½ dl smör, raps- eller olivolja

  1. Börja med att koka ris i osaltat vatten.
  2. Koka paprikan i cirka 5 min tillsammans med timjan och lägg därefter i fisken. Sjud ytterligare 2-3 min och häll sedan av vätskan och spara.
  3. Mixa eller mosa fisk, paprika, ris och timjan. Späd maten med kokvattnet. Tillsätt matfettet strax innan servering.

Gluten? Nej Laktos? Välj ett vegetabiliskt matfett. Ägg? Nej.

Len rotfruktspuré med torsk
10 portioner
250 g torskfilé eller annan filé
10 stora potatisar
2 palsternackor
1 vitlöksklyfta
1 dl smör, raps- eller olivolja

  1. Koka potatis och palsternacka.
  2. När de nästan är mjuka, pressa i vitlök och lägg i fisken. Sjud ytterligare 2-3 min.
  3. Fisken är klar när den är fast och ogenomskinlig. Häll då av större mängden av vätskan (spara att späda med).
  4. Mixa eller mosa fisk, potatis och palsternacka. Späd maten med kokvattnet. Blanda i matfett strax innan servering.

Gluten? Nej. Laktos? Välj ett vegetabiliskt matfett. Ägg? Nej.

Laxpuré för finsmakarbebisen
10 portioner
200 g laxfilé
10 stora potatisar
½ dl hackad persilja
ev. 3 msk finhackad rödlök
½ dl smör, raps- eller olivolja

  1. Skala och skär potatisen i mindre bitar. Koka till den är nästan mjuk.
  2. Tillsätt lax, skuren i mindre bitar, och rödlök. Sjud ytterligare 2-3 min under lock eller tills fisken är fast och ljust rosa.
  3. Häll av kokvattnet och spara. Tillsätt persilja. Mixa eller mosa. Späd maten med kokvattnet. Blanda i matfett strax innan servering.

Gluten? Nej. Laktos? Välj ett vegetabiliskt matfett. Ägg? Nej

Lilla pasta- och skaldjurspurén
10 portioner 
150 g skaldjur (exempelvis skalade och kokta räkor och usslor)
2 l (1 kg) kokt pasta
drygt 2 dl kokt broccoli
½ l (500 g) passerade eller krossade tomater (utan salt)
1 dl hackad basilika
5 msk smör, raps- eller olivolja

  1. Dela potatisken och koka i osaltat vatten.
  2. När potatisen nästan är mjuk, lägg i ärtor oh fisk och sjud under lock i ca 3 min.
  3. Fisken är klar när den är fast och ogenomskinlig. Häll av och spara vätskan.
  4. Tillsätt persilja. Mixa eller mosa. Späd maten med kokvattnet. Blanda i matfett strax innan servering.

Gluten? Nej. Laktos? Välj ett vegetabiliskt matfett. Ägg? Nej.

Ärtig sejpuré
10 portioner
150 g sejfilé eller annan filé
10 stora potatisar
4 dl gröna ärtor
3 msk hackad persilja
1 dl smör, raps- eller olivolja

  1. Dela potatisen och koka i osaltat vatten.
  2. När potatisen nästan är mjuk, lägg i ärtor och fisk och sjud under lock i ca 3 minuter.
  3. Fisken är klar när den är fast och ogenomskinlig. Häll av och spara vätskan.
  4. Tillsätt persilja. Mixa eller mosa. Späd maten med kokvattnet. Blanda i matfett strax innan servering.

Gluten? Nej. Laktos? Välj ett vegetabiliskt matfett. Ägg? Nej

 Asiatisk laxpuré
10 portioner
250 g laxfilé
1 l kokt ris (drygt 5 dl okokt)
1 ½ msk fint riven färsk ingefära
5 dl kokta haricots verts
½ dl smör, raps- eller olivolja

  1. Koka ris och haricots verts i osaltat vatten.
  2. Ångkoka eller sjud fisken i en kastrull under lock tillsammans med ingefäran i ca 2 min.
  3. Fisken är klar när den är fast och ljust rosa. Häll då av större mängden vätskan och spara.
  4. Blanda samman fisk, ris och haricots verts. Mixa eller mosa. Späd med kokvatten. Tillsätt matfett strax innan servering.

Gluten? Nej. Laktos? Välj ett vegetabiliskt matfett. Ägg? Nej

Källa: Svensk fisk

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *