Iransk afton med Kultursmakarna

På årets första matlagningsaktivitet med Kultursmakarna lagade Maryam, Heydar och Nazanin – alla tre med ursprung i Iran – mat till 24 personer med rötter i ett tiotal länder som hade anmält sig via Internationella Bekantskaper för att få tillfälle att öva svenska språket under avslappnade former. 

Heydar och Maryam
Foto: Lena Ahlström

Nazanin
Foto: Lena Ahlström

Khoresht-e Bademjan, en iransk lamm- och auberginegryta. Till grytan serverades basmatiris med saffran, en tomat- och gurksallad och en yoghurt- och gurksallad till självkostnadspris.

Innan kvällens fruktdessert serverades berättade Mayram och Heydar om betydelsen av den iranska mattraditionen.

Iran har världens överlägset främsta mattknytarkultur. Såväl knytnings- som färgningskonsten går i arv inom familjer och de persiska mattorna kan variera kraftigt i såväl storlek som utseende. För Iran är det olja som står för de största exportinkomsterna, men mattknytning är det som sysselsätter flest iranier.

Världens mest berömda matta, Ardabil-mattan
Foto: Wikimedia Commons

Mattknytarbranschen är större än man kan tro, det är inte bara själva knytningen som sysselsätter människor, utan mattknytarbranschen inkluderar allt från fåruppfödning, klippning och spinning till färgning, knytning och tvättning samt lagning och försäljning av mattorna. Miljontals iranier arbetar med att knyta mattor.

– Mattan är den överlägset viktigaste inventarien i iranska hem, säger Mayram. Långt viktigare än soffor och fåtöljer. När någon gifter sig är vanligt att framför allt flickans föräldrar ger en matta i bröllopspresent. Men heller inte ovanligt att också pojkens föräldrar gör det.

– För den familj som har möjlighet är målet att täcka hela vardagsrummet med mattor, tillägger Heydar.

Mattorna har stor betydelse för landet. Det finns mängder av mattaffärer runt om i städerna, det finns mattvätterier, marknadsstånd och väverier nästan överallt. På landsbygden står det vävstolar utanför huset och kvinnorna knyter ofta mattor medan de tar hand om hus och hem.

Det finns massor av olika typer av mattor och alla har ett unikt utseende. Alla mattor får sina namn efter den stad eller by de är knutna i.

Ardabil-mattan anses av många vara världens mest berömda persiska matta. Mattan producerades i mitten av 1500-talet och finns idag på Victoria and Albert Museum i London. Den  är den enda mattan från 1500-talet som är signerad och daterad.

Recepten
För den som är nyfiken på maten vi lagade på vår iranska afton finns recepten här:

Foto: Caroline Maino

Khoresht-e Bademjan – en lammgryta med auberginer.

 

 

 

 

 

 

Tillbehören Shirazi – en persisk sallad och Mast va khiar – en persiskt gurksallad – gör måltiden komplett.

Shirazi
Foto: Lena Ahlström

Mast va khiar – persisk gurksallad
Foto: Lena Ahlström

 

 

 

 

 

 

 

 

Källor:

Persiska mattor

Ardabil-mattan

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *