Mer fibrer och mindre fett minskade farligt kolesterol

Kolesterolnivån i blodet – den viktigaste riskfaktorn för hjärtinfarkt – har under de senaste 20 åren sjunkit hos befolkningen i Väster- och Norrbotten. Förändrade levnadsvanor är den största anledningen visar en studie där nästan 9 000 personer deltagit. Studien har gjorts av forskare vid Umeå universitet och Sunderby sjukhus i Luleå.

Forskarna har funnit att kolesterolnivån i blodet har sjunkit generellt, men mest hos äldre

Ett äpple om dagen - är bra för hälsan. Foto: Picserver

Ett äpple om dagen – är bra för hälsan. Foto: Picserver

personer, lågutbildade kvinnor samt personer med hög risk för hjärtkärlsjukdom.

– Den viktigaste orsaken till förbättringen med lägre kolesterolnivåer som vi fann hos befolkningen i Norr- och Västerbotten är sannolikt förändrade levnadsvanor, som minskat intaget av fett och ökat intaget av fiber från frukt, grönsaker och spannmål, säger Mats Eliasson, professor vid Institutionen för Folkhälsa och klinisk medicin samt överläkare Sunderby Sjukhus i Luleå.

Avsevärt lägre nivåer
När studien startade 1994 noterades högre kolesterolnivåer hos personer med fetma samt hos lågutbildade kvinnor. Då hade personer med hög risk att insjukna i hjärtinfarkt minst lika högt kolesterol som friska personer. Tjugo år senare hade de förhöjda nivåerna försvunnit helt och nivåerna hos dessa högriskindivider var avsevärt lägre än hos befolkningen i stort.

Resultaten visar att en viktig del i minskningen av insjuknande och död i hjärtinfarkt kan förklaras av lägre kolesterol i befolkningen.
Den grupp som hade störst sänkning var personer med hög risk för hjärt- och kärlsjukdom, som behandlats för högt blodtryck, diabetes och tidigare hjärtinfarkt eller stroke.

Läkemedel som sänker kolesterol, oftast så kallade statiner, förskrivs allt oftare. År 2014 använde 14 procent av befolkningen sådana läkemedel. Det beräknas bidra till en tredjedel av de minskade nivåerna av kolesterol. Men en stor anledning till sänkningen av kolesterolet är alltså ändrad livsstil.

Hälsoupplysning på lika villkor
– Att lågutbildade och högutbildade kvinnor nu har lika låga kolesterolnivåer eller att personer med fetma har lika bra nivåer som normalviktiga styrker att hälsoupplysning och vård nu ges på lika villkor, säger Marie Eriksson, docent och statistiker vid Umeå Universitet och medförfattare av studien.

– Vi ser att förbättringen är mest markant bland de som har mest att vinna, vilket talar för att arbetet med primär- och sekundär prevention på vårdcentraler och hjärtkliniker varit framgångsrikt. Men det finns fortfarande utrymme för förbättring, både genom fortsatt uppmuntran till förbättrade levnadsvanor och med läkemedel. De ständigt sjunkande kolesterolnivåerna talar för en fortsatt minskning av hjärtkärlsjukdomarna, fortsätter hon.

Även om risken för hjärtkärlsjukdom har minskat kraftigt de senaste 10-20 åren, är det fortfarande den vanligaste dödsorsaken i Sverige. Det gäller framförallt hjärtinfarkt. Höga kolesterolnivåer är den viktigaste sjukdomsorsaken följt av rökning och högt blodtryck.

Hälsoråd står sig
De råd vi ofta får om att äta mer frukt, grönsaker och fibrer samt att minska på fettet verkar alltså stå sig.

Studien publicerades i tidskriften European Heart Journal i veckan. Den gjordes inom ramen för MONICA-studien i norra Sverige och baserades på ett slumpmässigt urval där 8 895 män och kvinnor i åldrarna 25 till 74 år undersökts avseende riskfaktorer för hjärtinfarkt och stroke. Undersökningen genomfördes vid fem tillfällen mellan 1994 och 2014.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *