Dags för kräftor för små och stora

Hon valde den största kräftan Foto: Lena Ahlström

Hon valde den största kräftan
Foto: Lena Ahlström

Den som tror att små barn inte gillar kräftor tror fel. Flickan på bilden som är fyra år var snabbast att ta för sig. Sedan åt hon åtta till medan hennes mor försökte hänga med i samma takt som dottern avverkade upp kräftor.

När det gäller sångval på fester med barn hänger de flesta av någon underlig anledning med på ”Hej tomtegubbar slår i glasen”. Annars kan vi rekommendera ett urval från resten av vår sångskatt.

Förr i tiden, före 1994, inföll kräftpremiären den första onsdagen i augusti. Bakgrunden till regleringen av det svenska kräftfisket var rädsla för att alltför intensivt kräftfiske skulle utrota den svenska kräftan. Säsongen varade en bit in på hösten. Men nu för tiden går det att köpa kräftor året om. Det importeras cirka 2 500 ton kräftor till Sverige varje år.

För att få fiska kräftor måste man vara yrkesfiskare med särskilt tillstånd, eller vara fiskerättsinnehavare med eget vatten – men det finns ett undantag: i Vättern får allmänheten fiska kräftor utan särskilt tillstånd under ett antal helger, från och med den andra fredagen i augusti till och med den andra söndagen i september.

I Sverige finns två arter sötvattenskräftor: flodkräfta och den introducerade signalkräftan. Bestånden av flodkräfta har dock minskat kraftigt i landet under 1900-talet, främst på grund av kräftpest, men också försurning, föroreningar, vattenreglering och konkurrens och smittspridning från signalkräftan.

Flodkräftan är mörkare än signalkräftan och har ”mörkt tumgrepp” till skillnad från signalkräftans vita vårta i ”tumgreppet.

Havskräftor Foto: Pixgallery.com

Havskräftor
Foto: Pixgallery.com

Så ska vi inte glömma våra havskräftor, ett läckert alternativ och kanske det mest naturliga valet för alla västkustbor.

Om du har möjlighet att koka kräftor själv kan vi rekommendera detta recept som vi har vi lånat från recept.nu.

Västerbottenostpaj Bilden lånad från Västerbottenost och något beskuren

Västerbottenostpaj
Bilden lånad från Västerbottenost och något beskuren

En klassiker på kräftskivan är Västerbottenostpaj. Med lite löjrom och rödlök till blir pajen en extra lyxig rätt på buffébordet. Här är receptet.

 

 

 

Källa: https://www.havochvatten.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *