Lite alkohol med rätt gener är hälsosamt

Alkoholkonsumtion kan vara hälsosamt. Men det gäller att ha rätt gener. Det visar en ny studie från Sahlgrenska akademin. De råd som ofta ges kring en måttlig alkoholkonsumtion och dess goda hälsoeffekter är därmed alltför generella.

Vi vill så gärna att det där som roar oss eller är gott ska vara nyttigt. Därför gillar vi att läsa om att till exempel choklad är så bra för hälsan, även om det kanske gäller bönan och inte den processade produkten. Samma sak om alkohol. Om det står att vin är nyttigt så lapar vi gärna i oss den kunskapen. Därför blev ju många glada när det visade sig att en måttlig alkoholkonsumtion kan skydda mot hjärt- och kärlsjukdomar. Men skyddet tycks bara gälla för de omkring 15 procent av befolkningen som har en särskild, gynnsam gen. Det visar en ny studie från Sahlgrenska akademin.

– Bara personer som har den här speciella genen tycks få ett ökat skydd mot hjärtsjukdomar genom en måttlig alkoholkonsumtion. Det innebär att ett måttligt drickande bara har en skyddande hälsoeffekt hos omkring 15 procent av befolkningen, säger Dag Thelle, professor emeritus vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet.

De råd som ofta ges kring en måttlig alkoholkonsumtion och dess goda hälsoeffekter är enligt Göteborgsforskarna därmed alltför generella.

adceab09388cf5f9_800x800ar

 

– Enbart en måttlig alkoholkonsumtion ger inget skydd. Den särskilda genen har inte heller den någon skyddande effekt. Men kombinationen tycks ha en starkt hälsofrämjande effekt när det gäller hjärt- och kärlsjukdom, säger professor Lauren Lissner som också medverkat i studien.

I studien inkluderades 618 svenskar med hjärtsjukdom samt en kontrollgrupp på 3 000 friska personer. Personerna delades upp efter hur mycket alkohol de drack. Samtidigt genomgick de tester för att identifiera en speciell genvariant, som i tidigare studier visat sig spela en roll för alkoholens eventuella hälsoeffekter.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *