Lasagne med halloumi, spenat och pumpakärnor

Pumpakärnor är väldigt nyttiga och har bland de högsta halterna proteiner bland alla fröer plus att de innehåller ett flertal viktiga mineraler, kalium, magnesium, fosfor, järn, zink och betakarotin samt vitaminer, fibrer och omättat fett som omega 3- och omega 6-syror. Läs mer om pumpafröer här.

Det här receptet har vi provat fram efter en idé från ica.se. Hur gott som helst.

Lasagne med haloumi och pumpakärnor Foto: Lena Ahlström

Lasagne med haloumi och pumpakärnor
Foto: Lena Ahlström

Ingredienser för fyra personer:
300 g färska lasagneplattor
3 msk tomatpuré
500 g krossade tomater
1 medelstor gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk rapsolja
1 tsk flytande honung
1 grönsaksbuljongtärning
2 msk hackad färsk timjan (eller 1 tsk torkad timjan, för 4 portioner)
4 dl vatten
200 g fryst bladspenat
2 halloumiost (à 200 g)
1 1/2 dl pumpakärnor (gärna rostade)
1 1/2 dl riven prästost
salt och svartpeppar

eventuellt färsk timjan till garnering

Gör så här:
Sätt ugnen på 225°C.
Skala, dela och finhacka lök och vitlök.
Fräs lök och vitlök mjuk i olja utan att de tar färg. Det tar cirka 3 minuter.
Tillsätt tomatpuré, krossade tomater, honung, buljongtärning, timjan och vatten.
Koka på medelvärme utan lock i cirka 5 minuter. Tillsätt spenaten och låt koka ytterligare cirka 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Skär under tiden halloumin i tunna skivor.
Varva tomatsås, lasagneplattor, pumpakärnor och halloumi i en ugnssäker form, cirka 20 x 30 cm. Börja och avsluta med tomatsås. Strö över riven ost.

Ställ in i mitten av ugnen och grädda i cirka 20 minuter tills den får vacker färg. Garnera eventuellt med timjan.

Servera med en god sallad.

Lasagne med haloumi och pumpakärnor Foto: Lena Ahlström

Lasagne med haloumi och pumpakärnor
Foto: Lena Ahlström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *