Pumpakärnor pumpade med nyttigheter

Att äta fröer är nyttigt. I princip alla fröer är fullproppade med allt möjligt hälsosamt, bland annat lösliga fibrer som får fart på magen. I fröer finns även ämnen som rensar kroppen från slaggprodukter och förebygger sjukdomar. Pumpakärnor är väldigt nyttiga och har bland de högsta halterna proteiner bland alla fröer plus att de innehåller ett flertal viktiga mineraler och vitaminer.

Pumpakärnor är nyttiga fröer. Foto: Caroline Maino

Pumpakärnor är nyttiga fröer.
Foto: Caroline Maino

Pumpakärnor innehåller mycket näring i form av mineraler, kalium, magnesium, fosfor, järn, zink och betakarotin samt vitaminer, fibrer och omättat fett som omega3- och omega6-syror. En av de mineraler kärnorna innehåller mycket av är zink, som sägs främja fertiliteten hos män. Det finns även forskningsstudier som visar att de även motverkar godartad prostataförstoring. Andra observationer är att det finns tydliga samband mellan brist på zink och benskörhet.
De är även rika på nyttiga antioxidanter i form av E-vitaminer.

Pumpakärnor är platta. När de är oskalade är kärnorna gulvita, skalade är de mörkgröna. Smaken är mjuk nötig som passar i sallader, är spännande i lammfärs eller ihop med lax. De passar även i bakverk, de är till exempel vackra strödda över en chokladkaka. Inte minst är de goda som ett nyttigt snack. Om du vill att pumpakärnorna ska smaka lite mer kan du rosta och salta dem.

Sajten dinvikt.biz berättar att den gröna färgen i pumpafröna innehåller en hög koncentration av antioxidanter, lutein och zeaxanthin. Dessa hjälper till att skydda hjärta, förebygga kärlsjukdomar och motverka grå starr. Det har även påvisats att de kan sänka kolesterolhalten i blodet. Sajten skriver vidare att man har påvisat att pumpafrön minskar smärta och inflammation hos människor som lider av artrit, en inflammatorisk sjukdom som orsakar ledvärk.
Pumpafrön innehåller också fytosteroler, vilket har visat sig minska tillväxten av prostatan i djurförsök.

Här är ett recept på en smarrig Lasagne med halloumi, spenat och pumpakärnor.
Källor:
http://www.froguiden.se/pumpakarnor/
http://www.expressen.se/halsoliv/frossa-i-fron—darfor-ar-de-sa-nyttiga-for-dig/
http://dinvikt.biz/pumpafron-halsa-och-naring/
http://www.aftonbladet.se/incoming/article10805802.ab

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *