Så gör du egen lag till kräftorna

Foto: Lånat från Nordiska muséet

Foto: Lånat från Nordiska muséet

Om du har möjlighet att koka kräftor själv kan vi rekommendera detta recept som vi har vi lånat från recept.nu.

  1. Du behöver:

         1 1/2 kg kräftor (25 st)
         3 liter vatten
          ca 1 dl grovt havssalt
         3 sockerbitar
         1/2 liter sammanpressade dillkronor
         1/2 liter dillkronor (till efterlag)
         

Till servering:
Knäckebröd, rostat bröd, västerbottenost, kryddost, öl, mumma, snaps

Så här gör du:

  1. Skölj de levande kräftorna noga. Lägg dem i den kastrull de ska kokas i. Slå över kallt vatten så att kräftorna täcks. Slå av och mät mängden. Samma mängd vatten ska bli koklag.
  2. Fyll en rymlig kastrull till 3/4 med osaltat vatten. Koka upp vattnet så det stormkokar. Lägg ner ca 6 kräftor åt gången och avliva dem. Det tar ca 1 minut. Ta upp och lägg i en ny omgång, tills alla kräftor är avlivade.
  3. Koka upp det uppmätta vattnet tillsammans med salt, socker och dillkronor. Koka i 15 minuter. Lägg i kräftorna och koka dem 6-7 minuter. Lägg de nya dillkronorna i bottnen på ett nytt kärl. Ta upp kräftorna med en hålslev, lägg dem på dillkronorna och sila över lagen. Kyl så snabbt som möjligt. Se till att lagen täcker kräftorna och låt dra ett dygn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *