Cook-öarnas självstyre firas 4 augusti

Den 4 augusti 1965 fick Cooköarna en självstyrande regering. Utrikespolitik och försvar lämnades dock till Nya Zeeland att ta hand om. I utbyte fick öborna nyzeeländskt medborgarskap och hade rätt att komma och gå till både Nya Zeeland och Australien.

Cooköarna är en grupp öar som ligger i Stilla havet omkring 3 000 km nordost om Nya Zeeland och som består av 15 olika öar. Sedan 1965 så är man i så kallad fri association med Nya Zeeland. De som bor på de här öar na talar engelska och en maoridialekt som heter rarotongesiska. Huvudön heter Rarotonga och här ligger huvudstaden Avarua. De flesta bor på öarna som ligger söderut och det är också hit som många turister kommer för att njuta av det tropiska klimatet.

Man hör på namnet att det var kaptenen James Cook som upptäckte dem , men Cooköarna fick inte sitt namn av Cook. Han kallade dem för Hervey öarna. Det var långt senare som man gav öarna sitt namn för att hedra Cook.

Man tror att Cooköarna först beboddes under 500-talet av polynesiska folk som kom från Tahiti. Tahiti är en ö som ligger nordöst om Cooköarna. Under 1500-talet så kom spanska skepp till öarna men det var en portugisisk kapten som för det spanska kungahusets räkning för första gången steg iland år 1606. Han steg iland på ön Rakahanga och den kallade han för Gente Hermosa vilket betyder “vackert folk”.

Ön Aitutaki är en del av Cooköarna
Aitutaki uppifrån

I slutet av 1800-talet så blev öarna ett brittiskt protektorat och detta berodde till stor del på att man var rädd för att Frankrike skulle komma att ockupera öarna precis som de hade gjort med Tahiti. 1901 så bestämde sig Nya Zeeland för att lägga beslag på öarna trots att Cooköarnas ledare inte var intresserade av detta. Landet förblev ett Nya Zeeländsk protektorat tills 1965 då Nya Zeelands regering bestämde sig för att erbjuda kolonin självstyre.

Cooköarna kan delas upp i två huvudsakliga grupper, en i söder och en i norr. I söder så finns det nio öar varav de flesta har ett vulkaniskt ursprung. Det är i denna ögrupp som de flesta bor. Den norra ögruppen består av sex stycken korallatoller som är vulkaner som har sjunkit för att sedan prydas av koraller. Öarna har ett tropiskt klimat som är fuktigt och hett.

Populära traditionella rätter

Rori: En traditionell rätt med sjögurka som kan ätas antingen rå eller tillagad och serveras med smör, vitlök och kryddor.
Ika: Denna rätt består av rå fisk som har varit marinerad i citronsaft (eller en blandning av vinäger, olja och salt) och serveras med lök och kokosgrädde.

Rukau: Kokosgrädde, salt och lök blandas med mosade taro blad, taro blad är stora gröna löv som växer på en potatisformad rot. Bladen används ofta i både asiatiska, afrikanska och söderhavsrätter.

En traditionell festmåltid på Cooköarna är Umukai och görs vid speciella tillfällen. Umukai kan översättas med ”mat från ugnen” och då är  denna mat alltid tillagad i en ugn som grävts ur jorden. Ugnen fylls med ved och stora stenar. Kött och grönsaker placeras insvepta i bananblad på ett galler över de heta stenarna. Sedan täcker man över ugnen för att lämna maten att kokas i tre timmar. Denna metod av matlagning kräver en hel del förberedelse och är tidskrävande men väl värd att prova på.

Kokosnötvatten är en populär dryck på öarna, eftersom de odlas året runt. Tropiska fruktjuicer och cocktails är också omtyckt och lättillgängligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *